ßßß Cookit - przepis na „Winko” bławatkowe

„Winko” bławatkowe

nazwa

Wykonanie

Wspomnienie z dzieciństwa... Przez kilka lat nie mogłam sobie przypomnieć z czego to "winko" było?
A było pyszne! I ten kolor...
Przeszukałam książki i zaszyty Babci i znalazłam
składniki:
1 szkl. płatków chabra bławatka (inaczej modraka)
1 litr wody
500 g cukru
sok z 1 cytryny
Wykonanie:
Z wody i cukru ugotować syrop, ostudzić.
Z kwiatów modraka oderwać same płatki, przesypać do słoja, dodać sok z cytryny i zalać syropem.
Przykryć lnianą ściereczką i odstawić w zacienione miejsce na 10-14 dni. 2-3 razy dziennie przemieszać całość.
Po tym czasie przecedzić przez gęste sitko, dobrze schłodzić.
Podawać z kostkami lodu lub wodą mineralną.
To „winko” jest lekko sfermentowane ale bez %, dlatego tak dobrze pamiętam je z dzieciństwa. Ma smak słodko-kwaskowy. Pięknie pachnie kwiatami i ma cudny kolor :) Babcia częstowała nas w upalne dni lata, bo bardzo dobrze gasiło pragnienie...
Tuż po zalaniu syropem
i... 12 dni później...
Takie „winko” można przechowywać:
Przelać do butelek; butelki wstawić do wysokiego garnka z wodą i pasteryzować 30 minut. Zostawić w garnku do ostudzenia. Wynieść w chłodne miejsce, gdzie może stać przez klika miesięcy.
A dla dorosłych było prawdziwe wino z modraka... ale o tym innym razem
Źródło:http://ziolowaszuflada.blogspot.com/2014/06/winko-bawatkowe.html