Wykonanie
Kasza jaglana to samo zdrowie. Ostatnio bardzo zyskała na popularności i tego typu hasła dziś możemy zobaczyć dosłownie wszędzie, gdzie
mowa o dietach, zdrowiu i urodzie. Jaglanka popularna także na blogach kulinarnych dzięki swej uniwersalności trafiła i do mnie w wersji na słodko.Przepis podpatrzyłam na blogu Niebo na talerzu . Polecam.

SKŁADNIKI:2 szklanki
kaszy jaglanej4 szklanki
mleka800 ml
jogurtu greckiego1 łyżka
cukru waniliowego1/2 szklanki
cukru ( można zastąpić
miodem)6 czubatych łyżeczek
żelatyny1/3 szklanki wrzątku
truskawki1
galaretka (czerwona)ew.
biszkoptyWYKONANIE:Suchą
kaszę wsypujemy na gorącą patelnię i prażymy chwilę mieszając. Przesypujemy na sitko i przepłukujemy
wodą kilka
razy, na koniec przelewając wrzątkiem.
Kaszę przesypujemy do garnka i zalewamy
mlekiem. Mieszając, żeby
kasza się nie przypaliła gotujemy do miękkości i do momentu, aż wchłonie
mleko. (ok. 20 min. )
Kaszę lekko studzimy i dodajemy
jogurty,
cukier i
cukier waniliowy. Za pomocą blendera z
ostrym nożykiem miksujemy wszystko na gładki krem, próbując, czy jest wystarczająco słodki.
Żelatynę rozpuszczamy we wrzątku i odstawiamy na chwilkę.Dno tortownicy wykładamy folią spożywczą, natomiast boki wyłożyłam, wyciętymi paskami z grubszej reklamówki (umytymi płynem do naczyń), wtedy brzegi są gładkie i wyglądają estetyczniej i łatwiej je ułożyć, niż folię spożywczą. Jeżeli robimy wersję z
biszkoptami, to układamy je na dnie. (Ja robiłam wersję bez
spodu).Mikserem dokładnie mieszamy masę, wlewając cienkim strumieniem rozpuszczoną
żelatynę. Dokładnie miksujemy.Masę wlewamy do przygotowanej tortownicy.Na wierzchu układamy przekrojone na pół
truskawki i wkładamy do lodówki.
Galaretkę rozpuszczamy w mniejszej ilości wrzątku niż jest podane na opakowaniu ( u mnie ok. 1,5 szklanki). Zostawiamy do ostygnięcia i lekko tężejącą wylewamy na "sernik".Schładzamy całość ok. 3 h i zajadamy się niespotykanym i zdrowym sernikiem.





