Wykonanie
Dla wszystkich, którzy kochają
czekoladę i szarlotkę. Ciasto dla G.

SKŁADNIKI:*ciasto:1,5 szklanki
mąki125 g
masła (zimnego)2 czubate łyżeczki
kakao4
żółtka1,5 płaskiej łyżeczki
proszku do pieczenia2 czubate łyżki
cukru*czekoladowa pianka:4
białkaszczypta
soli1/2 szklanki
cukru1
budyń czekoladowy1/3 szklanki
oleju* 1 kg słodkich
jabłek* 1 łyżeczka
cynamonu* 2 pokruszone
herbatniki maślaneWYKONANIE:Wszystkie składniki (na ciasto) włożyć do miski i zagnieść ciasto o jednolitej konsystencji.Tortownicę ok. 23 cm wyłożyć na spodzie papierem do pieczenia, boki delikatnie posmarować
masłem. Dno i lekko brzegi pokryć równomiernie
ciastem. Ponakłuwać widelcem. Podpiec w piekarniku (190 stopni C ) przez 15 min.
Jabłka obrać i pokroić w cienkie plasterki ( ja używam tarki do
ogórków).
Herbatniki pokruszyć i wsypać do
jabłek razem z
cynamonem. Wymieszać.
Białka z
cukrem ubić na sztywną pianę. Następnie wsypać proszek budyniowy, wymieszać dokładnie, a na sam koniec dodać
olej i wymieszać do połączenia się składników.Na podpieczone ciasto wyłożyć
jabłka. Wyrównać. Na
jabłka włożyć piankę
czekoladową.Piec jeszcze 30 min.

