Wykonanie

Kiedy wybieram się do kogoś w odwiedziny, nie lubię przychodzić z pustymi rękami. Aby okazać wdzięczność za gościnę, zawsze poświęcam kilka chwil, by przyrządzić coś domowego - jak już wiecie, dużo bardziej cenię zrobione niż kupione. Takim gestem
mogę pokazać, że przygotowywałam się do tej wizyty i z niecierpliwością na nią czekałam.Wychodzę z założenia, że każdy uwielbia jabłecznik. Tak jak dla Sheldona z Big
Bang Theory smutnemu gościowi NALEŻY zaproponować
gorący napój, tak moim zdaniem pocieszy go jabłecznik. Najlepiej ciepły, z gałką
lodów waniliowych, polany karmelem... To według mnie lek na wszystkie duchowe dolegliwości.Czy więc nie wydaje się najlepszym pomysłem obdarowanie tym
ciastem przyjaciela, który przyjmuje nas w swym domu?Aby każdy mógł od razu spróbować tego kawałka nieba i aby ułatwić gospodarzowi podanie tej pychoty, wymyśliłam ten oto przepis. Zamieniłam ciasto na muffinki i w każdej z nich zamknęłam to, co najlepsze. I dodałam domowy karmel .Już na sam dźwięk tych słów cieknie mi ślinka.Muffinki będą też idealnym dopełnieniem świątecznego stołu! Bo to już przecież tuż, tuż...!


Składniki:1 i 1/3 szklanki
mąki pszennej tortowej1/3 szklanki
cukru1 łyżeczka
proszku do pieczenia1 łyżeczka
sody oczyszczonej1/4 łyżeczki
soli1
jajo, w temperaturze pokojowej3/4 szklanki
mleka, tłustego1/4 szklanki
oliwy z oliwek2 średnie
jabłka, 1 obrane, drugie w skórce, pokrojone w drobną kostkę2 łyżki
soku z cytryny1 łyżka
skórki cytrynowej1 łyżka
cynamonu1/2 do 1 łyżeczki
gałki muszkatołowej1/2 łyżeczki
goździków, zmielonych4 łyżki domowego karmeluKRUSZONKA:3 łyżki
mąki z pełnego przemiału3 łyżki
cukru trzcinowego1/4 łyżeczki
cynamonu2 łyżki
masła2 łyżki
płatków migdałowychPrzygotowanie:Zrób kruszonkę: w miseczce wymieszaj
mąkę,
cukier i
cynamon, dodaj miękkie
masło i widelcem posiekaj tak, by suche składniki przykleiły się dobrze do
masła i utworzyły się kawałki kruszonki. Dodaj
migdały, wymieszaj. Wstaw do lodówki.W sporej misce wymieszaj
mąkę,
cukier,
proszek do pieczenia,
sodę i
sól. Odstaw.W drugiej misce roztrzep
jajko, dodaj
mleko, ubij lekko, dodaj
oliwę. Wymieszaj, aż składniki dobrze się połączą.Dodaj mokre składniki do suchych.W oddzielnej miseczce umieść pokrojone
jabłka, polej je
sokiem z cytryny i posyp
skórką cytrynową. Dodaj
cynamon, gałkę i
goździki, polej wszystko karmelem, wymieszaj dokładnie.Przygotuj formę na muffinki- wysmaruj ją tłuszczem.Rozgrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza.Do każdego wgłębienia w formie na muffiny wlewaj ciasto, na ok. 1/3 głębokości. Dodaj ok. 1 łyżeczkę
jabłek z karmelem(w zależności jak duże chcesz
mieć muffiny) i posyp kruszonką.Piecz ok. 18-20 minut.Odstaw do ostygnięcia.Możesz również podawać polane domowym
sosem karmelowym .Smacznego!PaulinaP.S. Już niebawem podzielę się z
Wami pomysłem na domowy prezent w słoiczku!Popularne posty :
Kakao,
czekolada,
kokos i... piankowa niespodziankaSuper prosta pizza na miękkim spodzie - uzależniająca!Przed śniadaniemRozpływający się w ustach, portugalski
cynamonowy ryż na mlekuBatoniki- dopalacze (nie tylko dla dzieci!)Podobał Ci się post? Coś Cię zainspirowało? Masz pytania?Podziel się swoją opinią!Spraw, że mój dzień będzie piękniejszy!