Wykonanie
Ostatnio dni mijają zdecydowanie za szybko. Ani się obejrzę, a już mija tydzień, miesiąc, rok! Nic więc
dziwnego, że aby choć trochę spowolnić skutki upływu czasu, staramy się lepiej odżywiać i dbać o swoje ciało. W tym pomoże nam...
marchewka. To niepozorne warzywko zawiera w sobie odżywcze
cukry-węglowodany,
białko, liczne karoteny, witaminy B1,B2,B6,E,H,K oraz wapń, żelazo i fosfor. Samo zdrowie! Niektórzy uwielbiają chrupać ją na okrągło, a dla innych jest niemiłym wspomnieniem rozmemłanej, pomarańczowej kłody w przedszkolnym rosole (ble!) . Tymczasem ja mam dla Was przepis na
marchewkę, którą z miejsca pokochacie! I będziecie chcieli ją dodawać do wszystkiego! Nawet mój luby, który obiad bez
mięsa uważa za marnostrawstwo czasu, którego mama musiała przetrzymywać w kuchni, by zjadł choć łyżkę surówki, kompletnie się do niej przekonał!
Marchewka ta świetnie komponuje się z
rybami, jest sycącym dodatkiem do dań głównych. Robi się praktycznie sama, zanim zdążysz zorientować się, że jesteś w kuchni. Dla zapracowanych mam, zabieganych kobiet, mężczyzn i wszystkich tych, którzy cenią sobie zdrowie o pysznym smaku!


Składniki:5, 6 średniej wielkości
marchewek1 średnia
cebula2,3 łyżki
oliwy z oliwek lub zwykłego
olejupół szklanki
wodykostka rosołowa (lub własny
bulion)2 łyżki gęstej
śmietany ( najlepiej do zup i
sosów), może być też 18%garść posiekanej
natki pietruszkiPrzygotowanie:Skrój
marchewkę w słupki i wrzuć do miseczki. Pokrój
cebulę w drobną kosteczkę. Na szerokiej i dość głębokiej patelni rozgrzej
oliwę lub
olej i wrzuć na niego
cebulę, podsmaż chwilę, aż się zeszkli. Dodaj
marchewkę, pomieszaj tak, by część
cebuli poprzyklejała się do
marchewki, przykryj pokrywką i zostaw, by chwilę się podsmażyła. Kiedy już trochę (minimalnie) zmięknie ( to powinno zająć trochę ponad 5 minut), wlej na patelnię
wodę i dodaj
kostkę rosołową. Duś pod przykryciem na małym ogniu do całkowitej miękkości, od czasu do czasu mieszając. Kiedy
marchewka będzie gotowa - to znaczy miękka i sprężysta, podnieś pokrywkę i odparuj pozostałą
wodę. Dodaj dwie łyżki
śmietany, dokładnie wymieszaj i jeszcze chwilę (ok. minuty, dwóch) smaż. Wyłącz kuchenkę, dodaj garść posiekanej
natki pietruszki , wymieszaj i podawaj .Smacznego! Paulina