Wykonanie
Jak wiecie jakiś czas temu dostałam sporo
cukinii, oprócz marynowanej, którą pokazywałam TUTAJ zrobiłam też nieśmiertelną jak dla mnie zupę-krem. Choć, mimo przygotowywałam ją wielokrotnie, pierwszy raz z żółtej
cukinii.
Składniki:2 spore
cukinie2 średnie
marchewki1 mała
cebulaprzyprawy do smaku:
sól,
pieprzbulion lub
wodaoliwaPrzygotowanie:garnek z grubym dnem polewamy
oliwą i wrzucamy pokrojoną w piórka
cebulę, delikatnie dusimy w międzyczasie dodajemy pokrojoną w kostkę
cukinię, mieszamy i dusimydodajemy pokrojoną w plasterki
marchew, mieszamy, przyprawiamy, dusimy
jak warzywa będą nieco podduszone zalewamy całość
bulionem i gotujemy do miękkości warzyw, jeśli nie mamy
bulionu, możemy zalać
wodą, wtedy należy dodać
ziele angielskie i
listek laurowy, żeby nieco podkręcić smakzestawiamy z gazu, miksujemy blenderem i zupa gotowa :)możemy dodać
ziemniaka,
ziemniak sprawi, że zupa po zmiksowaniu będzie bardziej gładka, jedwabista
Zupa wyszła bardzo dobra, zarówno od razu po przygotowaniu, jak i na drugi dzień odgrzana w mikrofali w pracy. Polecam,
póki jeszcze mamy
cukinię, nie dość, że jest mega dobra to ma też bardzo dobrą cenę :) Korzystajmy!Dodatkowo
cukinia to (w 100g) tylko 16 KCAL! :)A powtarzając za PORADNIKIEM ZDROWIE :
cukinia zawiera potas, żelazo i magnez oraz witaminę A, C, K, PP i B1, beta karoten. Zaletą
cukinii jest to, że nie odkładają się w niej metale ciężkie. Może być jednym z pierwszych warzyw jakie podaje się małemu dziecku.Smacznego!