Wykonanie
Moje dzieciaki uwielbiają takie dania obiadowe i bardzo mnie to cieszy, bo po pierwsze wcinają zielone witaminy oraz wspaniałe
mięsko z indyka (moje ulubione), a po drugie to pożywny posiłek z leciutką
kaszą, to jak dla mnie idealny, banalnie szybki i prosty, a przy tym całkiem zdrowy obiad.Zapraszam Was zatem dziś na
indyka,
cukinię i
kaszę kuskus :)Składniki:60 dag piersi z
indyka,80 dag
cukinii (3 średnie
cukinie),3 średnie
cebule,2
marchewki,2 białe
papryki lub 1 czerwona,2 szklanki
wody lub
bulionu,
sól,
pieprz,
kasza kuskus,4 łyżki
oliwy,
Cebulę kroimy w pół plasterki i smażymy na
oliwie na rumiano. Następnie dodajemy
indyka, solimy i także smażymy na rumiano. Następnie zalewamy całość szklanką
wody i dusimy na wolnym ogniu przez 30 minut. Po tym czasie dodajemy pokrojoną w średnią kostkę
cukinię,
marchewkę pokrojoną w cieniutkie plasterki (ja robię to obierkiem do
ziemniaków) oraz
paprykę pokrojoną w średnią kostkę. Zalewamy szklanką
wody, solimy, dodajemy
pieprz i dusimy przez 20 minut od czasu do czasu mieszając. Warzywa nie powinny się rozgotować.
Kaszę kuskus przygotować wg instrukcji na opakowaniu.