ßßß
Składniki1 szklanka białego cukru1/2 szklanki stopionego masła1/2 szklanki oleju z orzechów włoskich1/2 szklanki kakao niesłodzonego4 jajka1 i 1/2 szklanki mąki pszennej tortowej1 łyżeczka proszku do pieczeniaszczypta sody oczyszczonejszczypta soli1/4 szklanki mleka (może być sojowe)Wykonanie1) Stop masło z olejem i odstaw na bok. Nastaw piekarnik na 180 stopni.2) W misce zmieszaj mąkę z kakao (uwaga, można się tą mieszanką ostro zainhalować), dosyp proszek do pieczenia, cukier i sodę..3) W mieszance zrób dołeczek, wbij jajka i rozmieszaj całość, stopniowo dolewając tłuszcze. Polecam spróbować robić to pałeczkami, zaskakująco lepiej sprawdzają się niż łyżki czy trzepaczki!4) Po dokładnym wymieszaniu zmiksuj ciasto na wysokich obrotach. Powinno mieć konsystencję puchatego kremu: kiedy ją osiągnie dodaj 1/4 szklanki mleka lub mleka sojowego i miksuj dalej.5) Wylej całość do foremki, dokładnie rozprowadź i wstaw do piekarnika na ok 40 minut. Co 10 minut od momentu popękania skórki dźgaj ciasto pałeczką; jeśli po dotknięciu dnia foremki i wyjęciu jest całkowicie sucha, ciasto jest gotowe.Ostygnięte ciasto można dekorować czekoladą; ja do tego celu użyłam polewy zebry, draż mlecznych i opłatkowych kwiatów. Ciasto będzie miało bardzo wyraźnie czekoladowy, lekko gorzki smak, więc nadaje się nawet jako zagryzka pod alkohol. Jak zauważyłam znajomi zagryzali nim moją wódkę waniliową i 'bekonówkę' (czyli nalewkę z krówki mlecznej: ochrzcili ją tak ze względu na kolor).I w bonusie - mój dzielny asystent: