ßßß Cookit - przepis na Salé Crème Brûlée (Słony Krem Palony)

Salé Crème Brûlée (Słony Krem Palony)

nazwa

Wykonanie

Czyli słony krem Brûlée, znany też jako Crema Catalana lub Trinity cream. Słodką wersją zachwycała się Amelia ze znanego filmu, a składa się ona (słodka wersja, nie Amelia) z jaj, śmietany, cukru i wanilii. Dosłownie nazwa oznacza 'przypalony krem', a pierwsze zapiski o kremie są datowane na XVII w. (książka kucharska François Massialota z 1691r. W późniejszych edycjach książki nazwa została zmieniona na crème anglaise, co przysporzyło niemało konfuzji kucharzom i cukiernikom). Krem był flagowym deserem college Trinity, podawanym z wypalonym żelazem herbem uczelni na skorupce deseru. W Katalonii podaje się go na święto św. Józefa, 19 marca. Słona wersja powstała, kiedy zupełnie już nie wiedziałam, co mam zjeść, a na patelni zauważyłam resztki z obiadu.
Składniki
4 ziemniaki
pół białej/żółtej cebuli
170 ml mleka
1/4 szklanki startej mozzarelli
1/4 szklanki startej goudy
1/4 szklanki startego edama
1/4 startego parmezanu
2 łyżeczki do herbaty masła
Wykonanie
1) Ziemniaki ugotuj (lub jak ja, zużyj resztki obiadowe) i pokrój w kostkę. Rozgrzej piekarnik do 250 stopni.
2) Zmieszaj sery, masło, mleko i stop w kąpieli wodnej.
3) Pokrój cebulę w piórka, włóż do miseczki razem z ziemniakami, polej masą serową i wstaw do piekarnika. Piecz ok. 4 minuty, albo tak długo, aż na wierzchu pojawi się lekko przypieczona skorupka.
Danie jest zdecydowanie kaloryczne, i powinno być jedzone raczej w zimne, mroźne dni, kiedy potrzebujemy kalorii. Jest to świetne 'jedzenie na smuta' i sympatyczna wariacja na temat kuchni francuskiej.
Źródło:http://psychocookpl.blogspot.com/2014/07/sale-creme-brulee.html