Wykonanie
By MagicPot, 23 marca 2016(Jeszcze nie oceniony)Loading...Przedwczoraj zamiast zwykłych
ziemniaków do obiadu chciałam podać
ziemniaki zapiekane z
serami, a dokładniej z mieszanką
serów: gouda,
chedar,
mozzarela i
parmezan. Niestety w przepisie, który wyciągnęłam z ksiązki kucharskiej niedawno zakupionej okazał się niedopracowany – można by sądzić, że autor wydał książkę z nieprzetestowanymi przepisami… Tak więc
ziemniaki zapiekane z
serami przygotowywałam dwa
razy – za pierwszym razem była porażka a za drugim sukces. Autor kazał surowe
ziemniaki zapiekać w piekarniku przez 35 minut w temperaturze 160˚C a następnie po napełnieniu ich
serem zapiekać tylko 10 minut w tej samej temperatrze. Pierwsze zapiekanie wydłużyłam do jednej godziny i mimo to wyszły surowe…Poniżej prezentuje przepis, który dopracowałam a
ziemniaki wyszły przepysznie.Z poniższych składników przygotowałam 4 porcje obiadowe: dwójka dorosłych i dwójka małych dzieci. Możecie także zamiast bardzo dużych
ziemniaków użyć mniejszych i wykorzystać poniższy przepis na przygotowanie przystawki na ciepło.trzy duże
ziemniakimasłopo garści
serów: gouda,
chedar,
mozzarela i
parmezanprzyprawy:
sólDo dużego garnka nalałam
wody, posoliłam ją i wstawiłam na gotowanie.Następnie wyszorowałam
ziemniaki (nie obierałam ze skórki) i gdy
woda w garnku gotowałą się – delikatnie by się nie pochlapać gorącą
wodą włożyłam
ziemniaki.
Ziemniaki gotowały się około 20 minut – widelcem sprawdzałam czy są już ugotowane czy jeszcze twarde.Naszykowałam naczynie żaroodporne do wielkości
ziemniaków, tak by lóźno leżały w naczyniu lecz nie przewracały się.Wszystkie rodzaje
sera starłam na tarce.Nastawiłam grzanie piekarnika na 200˚C.Gdy
ziemniaki były ugotowane, wyjęłam je z
wody i przeciełam na połówki i przy pomocy małej łyżki wyjęłam miąż ze środka. Polecam trzymanie
ziemniaka w rękawicy kuchennej gdyż były bardzo gorące i trudno będzie wam utrzymać je w ręku.Ułożone
ziemniaki w naczyniu żaroodpornym posoliłam z wierzchu a następnie nałożyłam po jednej łyżeczce
masła i delikatnie upchałam starty i wymieszany
ser.Tak przygotowane naczynie z
ziemniakami wstawiłam do nagrzanego piekarnika i zapiekałam około 20 minut.
Ser żółty powinien się rozpuścić i zarumienić.Gdy
ser się rozpuści należy podawać od razu po wyjęciu z piekarniku.Smacznego!Polecam inne przepisy na dodatki do obiadu: