ßßß Cookit - przepis na Ziemniaki zapiekane z serami

Ziemniaki zapiekane z serami

nazwa

Wykonanie

By MagicPot, 23 marca 2016
(Jeszcze nie oceniony)
Loading...
Przedwczoraj zamiast zwykłych ziemniaków do obiadu chciałam podać ziemniaki zapiekane z serami, a dokładniej z mieszanką serów: gouda, chedar, mozzarela i parmezan. Niestety w przepisie, który wyciągnęłam z ksiązki kucharskiej niedawno zakupionej okazał się niedopracowany – można by sądzić, że autor wydał książkę z nieprzetestowanymi przepisami… Tak więc ziemniaki zapiekane z serami przygotowywałam dwa razy – za pierwszym razem była porażka a za drugim sukces. Autor kazał surowe ziemniaki zapiekać w piekarniku przez 35 minut w temperaturze 160˚C a następnie po napełnieniu ich serem zapiekać tylko 10 minut w tej samej temperatrze. Pierwsze zapiekanie wydłużyłam do jednej godziny i mimo to wyszły surowe…
Poniżej prezentuje przepis, który dopracowałam a ziemniaki wyszły przepysznie.
Z poniższych składników przygotowałam 4 porcje obiadowe: dwójka dorosłych i dwójka małych dzieci. Możecie także zamiast bardzo dużych ziemniaków użyć mniejszych i wykorzystać poniższy przepis na przygotowanie przystawki na ciepło.
trzy duże ziemniaki
masło
po garści serów: gouda, chedar, mozzarela i parmezan
przyprawy: sól
Do dużego garnka nalałam wody, posoliłam ją i wstawiłam na gotowanie.
Następnie wyszorowałam ziemniaki (nie obierałam ze skórki) i gdy woda w garnku gotowałą się – delikatnie by się nie pochlapać gorącą wodą włożyłam ziemniaki.
Ziemniaki gotowały się około 20 minut – widelcem sprawdzałam czy są już ugotowane czy jeszcze twarde.
Naszykowałam naczynie żaroodporne do wielkości ziemniaków, tak by lóźno leżały w naczyniu lecz nie przewracały się.
Wszystkie rodzaje sera starłam na tarce.
Nastawiłam grzanie piekarnika na 200˚C.
Gdy ziemniaki były ugotowane, wyjęłam je z wody i przeciełam na połówki i przy pomocy małej łyżki wyjęłam miąż ze środka. Polecam trzymanie ziemniaka w rękawicy kuchennej gdyż były bardzo gorące i trudno będzie wam utrzymać je w ręku.
Ułożone ziemniaki w naczyniu żaroodpornym posoliłam z wierzchu a następnie nałożyłam po jednej łyżeczce masła i delikatnie upchałam starty i wymieszany ser.
Tak przygotowane naczynie z ziemniakami wstawiłam do nagrzanego piekarnika i zapiekałam około 20 minut. Ser żółty powinien się rozpuścić i zarumienić.
Gdy ser się rozpuści należy podawać od razu po wyjęciu z piekarniku.
Smacznego!
Polecam inne przepisy na dodatki do obiadu:
Źródło:http://magiczny-garnek.pl/blog/2016/03/23/ziemniaki-zapiekane-z-serami