Wykonanie
Marzanka wonna (Galium odoratum) ma bogatą historię. Już ok. 1000 lat temu na terenie dzisiejszych Niemczech wytwarzano tzw.
napój majowy (Maibowle), czyli
nalewkę z tej leczniczej rośliny. Marzanka zawiera znaczne ilości kumaryny, która stosowana z umiarem wspomaga pracę wątroby - jednak przedawkowana prowadzi do jej marskości, dlatego ani samej rośliny ani ekstraktu z niej nie należy używać zbyt często i zbyt obficie. W Berlinie popularne jest Berliner Weiße z
sokiem z macierzanki, która, podobnie jak w Polsce
agrest, jest częstokroć 'zielonym' smakiem kiśli i
galaretek, a także
cukierków. W Gruzji
pija się często Tarkhuna (ტარხუნა), zielony
napój barwiony marzanką, wynaleziony przez Mitrofana Lagidze.
Napój był bardzo popularny w krajach bloku sowieckiego, jako rodzimy zastępca Coca-Coli. Marzanka pomaga też w osiągnięciu ładniejszej opalenizny - poleca się ją do spożycia osobom naturalnie bladym. Historycznie nazywano ją oddechem dzikiego dziecięcia (Anglia) i
Panem Lasu (Niemcy).

Składniki2 szklanki
mąki (ja mieszam pszenną z owsianą w stosunku 1-3 )2/3 szklanki
cukru lub 1/3 szklanki roztopionego
miodu2 łyżeczki do
herbaty proszku do pieczenia1 buteleczka
aromatu rumowego1 szklanka
mleka sojowego lub naturalnego1/3 szklanki
oleju lub topionego
masła2
jajka2-3 łyżki stołowe ekstraktu z macierzanki (do kupienia w sklepach eko)1/2 szklanki
niebieskiego makuWykonanie1)
Mąkę,
mak i
proszek do pieczenia wymieszaj w misce. Masło/olej włóż do garnuszka razem z ekstraktem z macierzanki i
mlekiem, roztop i zalej tym płynem suche składniki.2) Miksuj, dosypując powoli cukier/dolewając
miód, wbijając
jajka i dodając aromat. Nagrzej piekarnik do 200 stopni. Gdy na powierzchni ciasta zaczną pojawiać się bąbelki powietrza, miksuj jeszcze ok. minutę.3) Wlej ciasto ( powinno być gęstości
śmietany kremówki) do papilotów lub foremek i wstaw na 25 minut do piekarnika, aż 'do patyczka'.
Mak niebieski jest nasionem pełnym witamin rozpuszczalnych w tłuszczach (A, D, E),a także wapnia i magnezu - w 100 gramach
maku znajdziemy 1266 mg tego składnika diety, co pokrywa dzienne zapotrzebowanie.
Ciasteczek nie należy podawać dzieciom jeśli użyliśmy
miodu (niebezpieczeństwo zatrucia botulizmem) oraz jeśli barwiliśmy ciasto na zielono marzanką (uczula).