ßßß Cookit - przepis na Makowniczki Z Marzanką Wonną (Mohnkuchen Waldmeister)

Makowniczki Z Marzanką Wonną (Mohnkuchen Waldmeister)

nazwa

Wykonanie

Marzanka wonna (Galium odoratum) ma bogatą historię. Już ok. 1000 lat temu na terenie dzisiejszych Niemczech wytwarzano tzw. napój majowy (Maibowle), czyli nalewkę z tej leczniczej rośliny. Marzanka zawiera znaczne ilości kumaryny, która stosowana z umiarem wspomaga pracę wątroby - jednak przedawkowana prowadzi do jej marskości, dlatego ani samej rośliny ani ekstraktu z niej nie należy używać zbyt często i zbyt obficie. W Berlinie popularne jest Berliner Weiße z sokiem z macierzanki, która, podobnie jak w Polsce agrest, jest częstokroć 'zielonym' smakiem kiśli i galaretek, a także cukierków. W Gruzji pija się często Tarkhuna (ტარხუნა), zielony napój barwiony marzanką, wynaleziony przez Mitrofana Lagidze. Napój był bardzo popularny w krajach bloku sowieckiego, jako rodzimy zastępca Coca-Coli. Marzanka pomaga też w osiągnięciu ładniejszej opalenizny - poleca się ją do spożycia osobom naturalnie bladym. Historycznie nazywano ją oddechem dzikiego dziecięcia (Anglia) i Panem Lasu (Niemcy).
Składniki
2 szklanki mąki (ja mieszam pszenną z owsianą w stosunku 1-3 )
2/3 szklanki cukru lub 1/3 szklanki roztopionego miodu
2 łyżeczki do herbaty proszku do pieczenia
1 buteleczka aromatu rumowego
1 szklanka mleka sojowego lub naturalnego
1/3 szklanki oleju lub topionego masła
2 jajka
2-3 łyżki stołowe ekstraktu z macierzanki (do kupienia w sklepach eko)
1/2 szklanki niebieskiego maku
Wykonanie
1) Mąkę, mak i proszek do pieczenia wymieszaj w misce. Masło/olej włóż do garnuszka razem z ekstraktem z macierzanki i mlekiem, roztop i zalej tym płynem suche składniki.
2) Miksuj, dosypując powoli cukier/dolewając miód, wbijając jajka i dodając aromat. Nagrzej piekarnik do 200 stopni. Gdy na powierzchni ciasta zaczną pojawiać się bąbelki powietrza, miksuj jeszcze ok. minutę.
3) Wlej ciasto ( powinno być gęstości śmietany kremówki) do papilotów lub foremek i wstaw na 25 minut do piekarnika, aż 'do patyczka'.
Mak niebieski jest nasionem pełnym witamin rozpuszczalnych w tłuszczach (A, D, E),a także wapnia i magnezu - w 100 gramach maku znajdziemy 1266 mg tego składnika diety, co pokrywa dzienne zapotrzebowanie.
Ciasteczek nie należy podawać dzieciom jeśli użyliśmy miodu (niebezpieczeństwo zatrucia botulizmem) oraz jeśli barwiliśmy ciasto na zielono marzanką (uczula).
Źródło:http://psychocookpl.blogspot.com/2014/07/makowniczki-z-marzanka-wonna.html