ßßß Cookit - przepis na Köttbullar Kalkon Med Spenat Och Ostsås (Klopsiki Z Sosem Szpinakowo-Serowym)

Köttbullar Kalkon Med Spenat Och Ostsås (Klopsiki Z Sosem Szpinakowo-Serowym)

nazwa

Wykonanie

Köttbullar to znane nam wszystkim z wizyt w IKEA pulpeciki szwedzkie. Miękkie, soczyste i przepyszne, z dodatkiem sosu stają się pełnoprawnym obiadem. Stanowią żelazną pozycję w kuchni szwedzkiej, i tradycyjnie robi się je z mięsa wołowego lub wołowego z dodatkiem jagnięciny. Mali Szwedzi zabierają je w pudełkach do szkoły i pokrojone w kanapkach, są narodowym ' daniem na smuta '. Popularnymi dodatkami są między innymi pikle, sałatka szwedzka, konfitura z borówek Lingon, oraz - co nie dziwi w dobie globalizacji - coraz częściej spaghetti z bezmięsnym sosem pomidorowym. Moja wersja köttbullar ma lekką domieszkę dalekowschodnią, pojawiającą się dzięki sosem zainspirowanym tym do şiş köfte.
Niestety nie zrobiłam zdjęcia po dodaniu szpinaku.
Składniki
500g mięsa wołowego bądź wołowo-jagnięcego
szklanka szpinaku (ja używam brykietowanego; włóżcie kilka kostek do szklanki i dajcie mu się roztopić w spokoju)
torebka sera tartego typu parmezan (ja pokochałam gatunek Grana Padano. Technicznie nie jest to parmezan, ale można na to przymknąć oko, smakowo są podobne)
szczypta soli (niekoniecznie)
szczypta grubego pieprzu
łyżka oliwy z oliwek
szklanka wody
łyżka stołowa śmietany 30 %
łyżka stołowa musztardy Dijon
Wykonanie
1) Szpinak rozmroź bądź odstaw do roztopienia. Odcedź liście od wody, ale jej nie wylewaj.
2) Mięso rozgnieć z połową sera, pieprzem, solą i musztardą.
3) Z masy mięsnej ulep kulki wielkości orzecha włoskiego i odstaw na kilka minut. Szpinak wymieszaj z resztą sera i łyżką śmietany.
4) Na patelnię z głębokim dnem wlej łyżkę i oliwy i podgrzej. Kulki wrzuć na gorący tłuszcz, daj im przez pół minuty się przysmażyć, potrząśnij patelnią i powtórz ten cykl 3-4 razy.
5)Wodę po szpinaku wlej bardzo ostrożnie i po trochu na dno patelni, tak po 3-4 łyżki naraz cały czas wstrząsając naczyniem. Kiedy odparuje, powtórz operację.
6) Sos szpinakowo-serowy wrzuć na patelnię razem z klopsikami i daj im się przegryźć. Ogień zmniejsz na ledwo-ledwo, mieszaj do 4-5 minut. Podawaj gorące.
Danie pełne żelaza ze szpinaku i białka - porcja zapewnia dzienne zapotrzebowanie na ten element diety dla kobiety w wieku 25 lat prowadzącej średnio aktywny tryb życia.
Źródło:http://psychocookpl.blogspot.com/2014/07/kottbullar-z-indyka-z-sosem-szpinakowo.html