ßßß
Niestety nie zrobiłam zdjęcia po dodaniu szpinaku.Składniki500g mięsa wołowego bądź wołowo-jagnięcegoszklanka szpinaku (ja używam brykietowanego; włóżcie kilka kostek do szklanki i dajcie mu się roztopić w spokoju)torebka sera tartego typu parmezan (ja pokochałam gatunek Grana Padano. Technicznie nie jest to parmezan, ale można na to przymknąć oko, smakowo są podobne)szczypta soli (niekoniecznie)szczypta grubego pieprzułyżka oliwy z oliwekszklanka wodyłyżka stołowa śmietany 30 %łyżka stołowa musztardy DijonWykonanie1) Szpinak rozmroź bądź odstaw do roztopienia. Odcedź liście od wody, ale jej nie wylewaj.2) Mięso rozgnieć z połową sera, pieprzem, solą i musztardą.3) Z masy mięsnej ulep kulki wielkości orzecha włoskiego i odstaw na kilka minut. Szpinak wymieszaj z resztą sera i łyżką śmietany.4) Na patelnię z głębokim dnem wlej łyżkę i oliwy i podgrzej. Kulki wrzuć na gorący tłuszcz, daj im przez pół minuty się przysmażyć, potrząśnij patelnią i powtórz ten cykl 3-4 razy.5)Wodę po szpinaku wlej bardzo ostrożnie i po trochu na dno patelni, tak po 3-4 łyżki naraz cały czas wstrząsając naczyniem. Kiedy odparuje, powtórz operację.6) Sos szpinakowo-serowy wrzuć na patelnię razem z klopsikami i daj im się przegryźć. Ogień zmniejsz na ledwo-ledwo, mieszaj do 4-5 minut. Podawaj gorące.Danie pełne żelaza ze szpinaku i białka - porcja zapewnia dzienne zapotrzebowanie na ten element diety dla kobiety w wieku 25 lat prowadzącej średnio aktywny tryb życia.