ßßß Cookit - przepis na Babeczki Jabłkowe Charlotte

Babeczki Jabłkowe Charlotte

nazwa

Wykonanie

Kiedy mi się nudzi i potrzebuję znaleźć sobie zajęcie, piekę babeczki. Zazwyczaj nie zjadam nawet jednej, bo nawącham się przy robieniu, ale sam proces robienia czegoś pysznego dla innych jest wystarczająco dobrym powodem, żeby znać parę przepisów na dobre muffinki. Ponieważ stałam się maniaczką znajdowania zdrowszych alternatyw dla wszelkich dań, oto vege jabłkowe szarlotto-babeczki!
Składniki (na 12 sztuk)
2 szklanki razowej mąki
2/3 szklanki brązowego cukru
2 łyżeczki do herbaty proszku do pieczenia
1 szklanka przecieru jabłkowego (dla leni : 1 szklanka dziecięcego deserku, umarłam z miłości na ten)
1 szklanka mleka sojowego
1/3 szklanki oliwy z oliwek bądź oleju z pestek dyni (ten ostatni pachnie jak masło orzechowe, polecam!)
1 (płaska!) łyżka stołowa cynamonu
składnik opcjonalny: posiekane w drobną kosteczkę jabłka (polecam antonówkę bądź Granny Smith)
Wykonanie
1) Zmieszaj porządnie wszystkie suche składniki i nastaw piekarnik na grzanie na 180 stopni.
2) Weź mikser, wlej w szklankę dowolną 'mokrą' część i zacznij miksować suche z mokrym, powoli dolewając wilgotne składniki. Finalny produkt powinien mieć konsystencję śmietany lub gęstego jogurtu, gdyby ciasto było za rzadkie - dodaj mąki.
3) Wlej ciasto w foremki i piecz ok. 25 minut 'do patyczka' w nagrzanym piekarniku.
Babeczki są zdrową, ciekawą alternatywą dla tradycyjnych, z masłem i jajkami. Są zdrowym i słodkim źródłem błonnika, a przy tym nie tuczą (ok. 97 kcal na babeczkę), szczególnie dobrze nadają się na przyjęcia i kinderbale naszych milusińskich - moi bracia kochają tą wersję babeczek.
Źródło:http://psychocookpl.blogspot.com/2014/07/babeczki-jabkowe-charlotte.html