Wykonanie
Kiedy mi się nudzi i potrzebuję znaleźć sobie zajęcie, piekę babeczki. Zazwyczaj nie zjadam nawet jednej, bo nawącham się przy robieniu, ale sam proces robienia czegoś pysznego dla innych jest wystarczająco dobrym powodem, żeby znać parę przepisów na dobre muffinki. Ponieważ stałam się maniaczką znajdowania zdrowszych alternatyw dla wszelkich dań, oto vege
jabłkowe szarlotto-babeczki!

Składniki (na 12 sztuk)2 szklanki
razowej mąki2/3 szklanki
brązowego cukru2 łyżeczki do
herbaty proszku do pieczenia1 szklanka przecieru
jabłkowego (dla leni : 1 szklanka dziecięcego deserku, umarłam z miłości na ten)1 szklanka
mleka sojowego1/3 szklanki
oliwy z oliwek bądź
oleju z pestek dyni (ten ostatni pachnie jak
masło orzechowe, polecam!)1 (płaska!) łyżka stołowa
cynamonuskładnik opcjonalny: posiekane w drobną kosteczkę
jabłka (polecam antonówkę bądź Granny Smith)Wykonanie1) Zmieszaj porządnie wszystkie suche składniki i nastaw piekarnik na grzanie na 180 stopni.2) Weź mikser, wlej w szklankę dowolną 'mokrą' część i zacznij miksować suche z mokrym, powoli dolewając wilgotne składniki. Finalny produkt powinien
mieć konsystencję
śmietany lub gęstego
jogurtu, gdyby ciasto było za rzadkie - dodaj
mąki.3) Wlej ciasto w foremki i piecz ok. 25 minut 'do patyczka' w nagrzanym piekarniku.Babeczki są zdrową, ciekawą alternatywą dla tradycyjnych, z
masłem i
jajkami. Są zdrowym i słodkim źródłem błonnika, a przy tym nie tuczą (ok. 97 kcal na babeczkę), szczególnie dobrze nadają się na przyjęcia i kinderbale naszych milusińskich - moi bracia kochają tą wersję babeczek.