ßßß Cookit - przepis na Báthory Chăo (Ryż Po Węgiersku Na Sposób Chiński)

Báthory Chăo (Ryż Po Węgiersku Na Sposób Chiński)

nazwa

Wykonanie

Danie będące połączeniem elementów kuchni chińskiej (technika wykonania) i węgierskiej (smak). Báthory Erzsébet, której zadedykowałam to danie, była księżną siedmiogrodzką, bliską krewną polskiego króla Stefana Batorego. Kąpała się w krwi dziewic, mordowała i była postrachem swojej epoki. Historia zapamiętała ją jako "Krwawą Hrabinę z Čachtic", nazywana też bywa czasami „wampirem z Siedmiogrodu”.
Chăo to technika przygotowania żywności znana szerzej jako stir-fry bądź smażenie krótkie. Tradycyjnie do tej techniki używa się woka bądź patelni o wklęsłym centrum.
Składniki
1 żółta papryka
1 czerwona papryka
2 pomidory
400g piersi z indyka
2 łyżki stołowe słodkiej czerwonej papryki
1/2 łyżeczki do herbaty czosnku granulowanego (bądż jeden zmiażdżony ząbek)
1 płaska łyżka stołowa grubo zmielonego pieprzu
1 płaska łyżka stołowa cynamonu
szczypta soli
2 kopiaste łyżki koncentratu pomidorowego
120 g ryżu
łyżka stołowa masła bądź oliwy
Wykonanie
1) Papryki pokrój w paski lub romby, pomidory w kostkę średniej grubości, posyp warzywa przyprawami i odstaw na bok.
2) Pokrój indyka w kostkę (nie może być zbyt cienka, rozpadnie się na włókna!) i dosyp do warzyw.
3) Ugotuj ryż. Kiedy będzie prawie ugotowany, wrzuć do woka/ na patelnię masło/oliwę, podgrzej i wsyp warzywa z mięsem oraz ryż.
4) Smaż wstrząsając patelnią/wokiem. Kiedy mięso widocznie zbieleje, dodaj zmieszany z pół szklanki wody koncentrat i smaż dalej.
5) Kiedy woda odparuje do połowy, zsuń na talerz i podawaj gorące z jakimś chłodzącym napitkiem.
Danie jest bardzo ostre i nie nadaje się dla dzieci. Nie jest też dietetyczne, chociaż indyk jest chudym mięsem. Idealnie nadaje się na chłodniejsze dni, na rozgrzewkę.
Źródło:http://psychocookpl.blogspot.com/2014/06/bathory-chao.html