Wykonanie
Danie będące połączeniem elementów kuchni chińskiej (technika wykonania) i węgierskiej (smak). Báthory Erzsébet, której zadedykowałam to danie, była księżną siedmiogrodzką, bliską krewną polskiego króla Stefana Batorego. Kąpała się w
krwi dziewic, mordowała i była postrachem swojej epoki. Historia zapamiętała ją jako "Krwawą Hrabinę z Čachtic", nazywana też bywa czasami „wampirem z Siedmiogrodu”.Chăo to technika przygotowania żywności znana szerzej jako stir-fry bądź smażenie krótkie. Tradycyjnie do tej techniki używa się woka bądź patelni o wklęsłym centrum.

Składniki1
żółta papryka1
czerwona papryka2
pomidory400g piersi z
indyka2 łyżki stołowe słodkiej
czerwonej papryki1/2 łyżeczki do
herbaty czosnku granulowanego (bądż jeden zmiażdżony ząbek)1 płaska łyżka stołowa grubo zmielonego
pieprzu1 płaska łyżka stołowa
cynamonuszczypta
soli2 kopiaste łyżki
koncentratu pomidorowego120 g
ryżułyżka stołowa
masła bądź
oliwyWykonanie1)
Papryki pokrój w paski lub romby,
pomidory w kostkę średniej grubości, posyp warzywa
przyprawami i odstaw na bok.2) Pokrój
indyka w kostkę (nie może być zbyt cienka, rozpadnie się na włókna!) i dosyp do warzyw.3) Ugotuj
ryż. Kiedy będzie prawie ugotowany, wrzuć do woka/ na patelnię masło/oliwę, podgrzej i wsyp warzywa z
mięsem oraz
ryż.4) Smaż wstrząsając patelnią/wokiem. Kiedy
mięso widocznie zbieleje, dodaj zmieszany z pół szklanki
wody koncentrat i smaż dalej.5) Kiedy
woda odparuje do połowy, zsuń na talerz i podawaj gorące z jakimś chłodzącym napitkiem.Danie jest bardzo ostre i nie nadaje się dla dzieci. Nie jest też dietetyczne, chociaż
indyk jest chudym
mięsem. Idealnie nadaje się na chłodniejsze dni, na rozgrzewkę.