Wykonanie
PDF
Na ten przepis natrafił Puncor w głębiach internetu. Postanowiliśmy wypróbować go i jak zwykle delikatnie zmodyfikować.
Karkówkę zamiast grillować można po prostu usmażyć na patelni. W oryginale podana była z
ryżem, ale jakoś nie bardzo nam ten pomysł się spodobał, dlatego też zrobiliśmy do niej pieczone ziemniaczki w ziołach.Składniki:
karkówka 4 plastry (ok. 400 gr)2 ząbki
czosnkuśmietana 18% (bardzo gęsta)
papryka: żółta, czerwona, zielona po jednej
papryczka chilli, lub duża szczypta mielonej
ostrej paprykitymianek (świeży lub suszony)
przyprawa do
karkówki,
przyprawa do grilla,sos
chilli - 4 łyżki
oliwamasło1/2 kg
ziemniakówsól,
pieprz,
zioła prowansalskiePrzygotowanie:1. Robimy marynatę do
karkówki: posiekane ząbki
czosnku mieszamy z łyżką
przyprawy do
karkówki i łyżką
przyprawy do grilla, małą łyżeczką
tymianku i 4 - 5 łyżkami
oliwy.
Mięso marynujemy dokładnie i odstawiamy na ok. godzinę - półtorej do lodówki.2.
Ziemniaki obieramy, myjemy i gotujemy na parze do miękkości.3. Kiedy są dobre przekładamy do naczynia żaroodpornego, dodajemy 2 - 3 łyżki
masła, posypujemy
solą,
pieprzem, odrobiną
ziół prowansalskich, szczyptą
ostrej papryki i łyżką
tymianku. Wkładamy do pieca na opiekanie, co jakiś czas przerzucając by równomiernie się spiekły.4. Kiedy
ziemniaki są w piekarniku
paprykę myjemy, wykrawamy z niej ziarna i kroimy w paski. Tak samo robimy z
papryczką chili, jeśli jednak jej nie mamy możemy później dodać dużą szczyptę
ostrej papryki lub
chili w proszku. Na dużej patelni /woku rozgrzewamy łyżkę
masła. Wrzucamy na nią
paprykę i smażymy 3 - 5 minut. Odrobinę solimy,
pieprzymy, dodajemy pół łyżeczki
tymianku i ewentualnie
paprykę w proszku. Smażymy przez chwilkę i dodajemy 4 - 5 łyżek sosu
chili. Podsmażamy kolejne 3 - 5 minut. Dodajemy 5 dużych łyżek
śmietany 18%. Postarajmy się wybrać jak najbardziej gęstą, dzięki temu sos będzie również bardzo gęsty i o to właśnie chodzi. Dusimy ok. 10 minut od czasu do czasu mieszając.5. W tym czasie ziemniaczki powinny już powoli dochodzić więc nie zapomnijmy ich przerzucić na drugą stronę by równomiernie się spiekły.6.
Karkówkę grillujemy lub smażymy na patelni tak jak najbardziej lubimy.7. Podajemy wszystko
póki gorące :)SMACZNEGO!!!PDF