PDFJako, że wkręciliśmy się w gotowanie na parze teraz coś z tej działki. Na początek polecę gorąco sitka do gotowania na parze takie jak to . Jest wygodne i tanie. Zakup w Tesco kosztował nas całe 9 . 99 :)Dziś polecam na obiad kurczaka w panierze ziołowym, groszek z marchewką i brokuł gotowany na parze.Składniki:1 pierś z kurczakaziołowa przyprawa do kurczakałyżka oleju2 szklanki mrożonego groszku2 szklanki mrożonej marchewki1 świeży brokułłyżka mąkimałe masło (100 gr)sólpieprzPrzygotowanie:1. Kurczaka myjemy. Posypujemy 2 łyżkami przyprawy do kurczaka, odrobiną soli i pieprzu. Oraz polewamy delikatnie olejem, by przyprawa ładnie przykleiła się do mięsa.2. Marynujemy kurczaka ok. dwóch godzin a następnie pieczemy 40 - 50 minut w 250 st. zawiniętego w folię aluminiową.3. Brokuł różyczkujemy i gotujemy na parze tuż przed podaniem.4. Groszek i marchewkę gotujemy w szklance wody do miękkości.5. W garnku topimy masło i dodajemy do niego odrobinę soli. Kilka łyżek odlewamy a na reszcie podsmażamy groszek z marchewką. Dodajemy do nich łyżkę mąki i ponownie podsmażamy. Następnie dodajemy odrobinę wody tak by mąka utworzyła sos.6. Resztą masła już na talerzu polewamy brokuł.7. Podajemy gorące. Rada: do marchewki z groszkiem można dodać ugotowany ryż, będzie bardziej sycące.Smacznego!!!PDF