Wykonanie
Miała być klasyczna
tarta z
truskawkami i
serkiem mascarpone z okazji ściągnięcia gipsu, ale wyszło nieco inaczej ; )Noga została uwolniona z gipsu, niestety nie jest tak różowo, jak mogłoby się wydawać. Wciąż muszę używać dwóch kii do poruszania, także dłuższe stanie na jednej nodze w kuchni jest mało komfortowe i męczące. Z tej okazji musiałam wymyślić jakąś szybszą alternatywę, no i wyszły mini tarty na cieście francuskim. A co! Jest to niecodzienne połączenie
ciasta francuskiego o lekko słonawym smaku ze słodkim kremem na bazie
serka mascarpone, świeżych, delikatnie kwaskowatych
truskawek i listków
mięty pieprzowej. Pomieszanie z poplątaniem pomyślicie, ale te smaki naprawdę do siebie pasują. Zresztą
póki nie spróbujecie, to nie zrozumiecie : )Z podanej ilości wychodzi 30 szt mini tart, na 6 kęsów każda.


Składniki:krem:*
śmietana-kremówka 36% (400 ml)*
serek mascarpone (250 g)*2 łyżki
cukru trzcinowego/białego (30 g)*1 łyżka
cukru waniliowego (15 g)pozostałe:*300-500 g
truskawek (zależy od wielkości)*1 rolka świeżego
ciasta francuskiego*15 listków świeżej
mięty pieprzowej (opcjonalnie)Przygotowanie:Nagrzewam piekarnik do 180 st. C z termoobiegiem (bez na 200 st. C). Rozwijam
ciasto francuskie na płaską blachę, papierem do pieczenia do dołu. Kroję ciasto na 15 w miarę równych prostokątów i wkładam na 8-10 minut do piekarnika.W czasie, gdy
ciasto francuskie jest w piekarniku, przygotowuję krem i
truskawki.
Truskawki kroję na ćwiartki i odkładam na bok.Do miski wkładam
śmietanę,
cukier trzcinowy i wanilinowy. Miksuję mikserem na najwyższych obrotach przez 1 minutę. Następnie dodaję
serek mascarpone i miksuję jeszcze chwilę wszystko razem, do połączenia wszystkich składników i uzyskania jednolitej konsystencji.Wyciągam upieczone prostokąty z
ciasta francuskiego. Delikatnie rozkrawam* je nożem na dwie części (w taki sam sposób, jak kroi się
bułkę).Na każdą połówkę nakładam* po łyżce kremu i dekoruję
truskawkami (ilość wg. uznania) oraz połową listka
mięty.Smacznego!* Uwaga: cisto francuskie jest strasznie kruche, dlatego przy rozkrawaniu go oraz nakładaniu kremu należy trzymać je od
spodu, aby nam się zbytnio nie połamało.