Wykonanie
Truskawki zaraz się skończą,
rabarbar też, więc trzeba korzystać.To nic, że wychodzą nam już
bokiem. Jemy!SKŁADNIKI:0,5 kg
truskawek1
serek mascarpone250 ml
śmietany kremówki3-4 laski
rabarbaru1
cukier wanilinowy2 listki
miętycukierWYKONANIE:
Truskawki myjemy, odrywamy szypułki, kroimy w cząstki, a
potem blendujemy/miksujemy na gładki mus. Dodajemy
cukier (tyle ile lubimy) lub nie.
Truskawki przekładamy do szklanek/pucharków, mniej więcej do 2/3 wysokości naczynia i wkładamy do zamrażalnika na 30-40 minut.
Rabarbar myjemy, obieramy ze skórki i kroimy w kawałki. Wkładamy do garnka, dodajemy 2-3 łyżki
cukru i chwilę podgrzewamy aż powstanie gęsta masa. Studzimy.
Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno. W drugiej misce mieszamy
serek mascarpone z
cukrem wanilinowym i powoli przekładamy ubitą
śmietanę. Mieszamy delikatnie aż do połączenia.
Truskawki zmroziłyśmy po to, aby
serek, który teraz właśnie nakładamy do szklanek/pucharków nie utonął w nich od razu;)Na
serek nakładamy 2-3 łyżki ostudzonego
rabarbaru i dekorujemy
miętą.Wkładamy do lodówki na 30 minut.








Słodkiego weekendu!