Wykonanie
Rogaliki dość często gościły kiedyś w moim domu bo babcia robiła cudowne rogaliki :) Teraz sama próbuje odtwarzać ten smak i podobno mi się to udało dlatego na święta powstały rogaliki z masą
makową :)

3 szklanki
mąki3/4 szklanki
cukru1
cukier wanilinowyodrobina
aromatu migdałowego1,5 szklanki
mleka25 g
drożdży75 g
masła3
żółtkaMasa3/4 puszki masy makowej
rodzynki,
orzechy włoskie,
skórka pomarańczowa,
migdały,
aromat migdałowy (im więcej
bakalii tym lepiej )
Mąkę przesiać przez sito, dodać
cukier.
Żółtka oddzielić od
białek i dodać do
maki z
cukrem.
Masło rozpuścić na małym ogniu ciągle mieszając i odstawić aby trochę przestygło.
Mleko podgrzać tak aby było letnie (nie może być zbyt gorące),
drożdże rozpuścić w
mleku .
Drożdże wlać do miski dodać roztopione
masło i zagniatać ciasto. Ciasto powinno być elastyczne i spokojnie odchodzić od ręki. Ciasto włożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić na 1,5 godz do wyrośnięcia.

Ciasto podzielić na 4 części, każdą rozwałkować cienko i wycinać trójkąty. Na szerszą część nałożyć trochę nadzienia i zwijać ciasno ciasto kształtując rogaliki.Rogaliki posmarować
jajkiem. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.Piec w temperaturze 180 stopni ok. 15 min.

Gotowe można polukrować i posypać
orzechami.