ßßß Cookit - przepis na Rogaliki z makiem

Rogaliki z makiem

nazwa

Wykonanie

Rogaliki dość często gościły kiedyś w moim domu bo babcia robiła cudowne rogaliki :) Teraz sama próbuje odtwarzać ten smak i podobno mi się to udało dlatego na święta powstały rogaliki z masą makową :)
3 szklanki mąki
3/4 szklanki cukru
1 cukier wanilinowy
odrobina aromatu migdałowego
1,5 szklanki mleka
25 g drożdży
75 g masła
3 żółtka
Masa
3/4 puszki masy makowej
rodzynki, orzechy włoskie, skórka pomarańczowa, migdały, aromat migdałowy (im więcej bakalii tym lepiej )
Mąkę przesiać przez sito, dodać cukier. Żółtka oddzielić od białek i dodać do maki z cukrem.
Masło rozpuścić na małym ogniu ciągle mieszając i odstawić aby trochę przestygło.
Mleko podgrzać tak aby było letnie (nie może być zbyt gorące), drożdże rozpuścić w mleku .
Drożdże wlać do miski dodać roztopione masło i zagniatać ciasto. Ciasto powinno być elastyczne i spokojnie odchodzić od ręki. Ciasto włożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić na 1,5 godz do wyrośnięcia.
Ciasto podzielić na 4 części, każdą rozwałkować cienko i wycinać trójkąty. Na szerszą część nałożyć trochę nadzienia i zwijać ciasno ciasto kształtując rogaliki.
Rogaliki posmarować jajkiem. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec w temperaturze 180 stopni ok. 15 min.
Gotowe można polukrować i posypać orzechami.
Źródło:http://smerfetkagotuje.blogspot.com/2013/12/rogaliki-z-makiem.html