Wykonanie
Kilka dni temu zakupiłam w końcu
barwniki spożywcze i niedawno miały swój debiut jak na Smerfetkę przystało są to smerfastyczne muffinki (chociaż wyszły bardziej turkusowe niż niebieskie) z
jagodami.. a może smerfojagodami :)(na 15 sztuk)
2,5 szklanki
mąkipół szklanki
cukru2
jajka2 łyżeczki
proszku do pieczenia2 łyżeczki
cukru wanilinowegoszklanka
mleka1/3 szklanki
wodyłyżka
olejuMąkę przesiać przez sito do miski, dodać
cukier i
proszek do pieczenia. Następnie dodać mokre składniki
jajka,
olej i
mleko. I wymieszać ciasto łyżką. Odrobinę barwinka (na czubku łyżeczki lub noża) rozpuścić dokładnie w wodzie i dodać go ciasta. Wymieszać.
Nadzienie50 g
jagódbudyń waniliowy2 łyżki
cukru pudru2 łyżki
jogurtu jagodowegoBudyń ugotować według wskazówek na opakowaniu. Gdy trochę ostygnie dodać
jogurt i
jagody.
Foremki do muffinek (ja używam silikonowych bo o wiele łatwiej wyjąć gotowe babeczki) wypełnić łyżką ciasta na to położyć łyżkę nadzienia i przykryć warstwą ciasta. Babeczka przed upieczeniem powinna wypełniać 2/3 foremki.
Piec ok. 20 minut w temperaturze 180 stopni.