Wykonanie
Po mojej przygodzie z
ciastem rabarbarowym. Patent z zasypaniem
cukrem kawałeczków
rabarbaru w celu "owdonienia" łodyg postanowiłam użyć i tym razem. Nie zawiodłam się :)Placuszki wyszły rewelacyjnie. Puszyste i delikatnie słodkie ciasto idealnie współgra z kwaskowym
rabarbarem.
Składniki:2 szklanki
mąki1 szklanka
mleka0,5 szklanki
wody1 i 1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia2
jajka2 łyżeczki
cukru wanilinowego3-4 łodygi
rabarbaru4-5 czubatych łyżek
cukruolej/oliwa do smażenia
cukier puder do posypania
Rabarbar myjemy, obieramy dokładnie z łyka i kroimy w cienkie plasterki. Zasypujemy obficie
cukrem (ok 3 łyżek).Do dużej miski wsypujemy resztę składników i mikserem doprowadzamy do powstania jednolitej masy.
Wodę radzę zostawić na sam koniec i dzięki niej kontrolować gęstość ciasta. Dodajemy do masy
rabarbar, mieszamy i smażymy partiami na rozgrzanym
oleju. Wystarczy dosłownie po 30 sekund z każdej strony.Nadmiar
oleju odsączamy ręcznikiem papierowym.Posypujmy
cukrem pudrem i możemy działać ;).Smacznego!