Wykonanie
biszkopt:6
jajek (oddzielnie
białka i
żółtka)1,5 szklanki
cukru1 szklanka
mąki zwykłej0,5 szklanki
mąki ziemniaczanej0,5 szklanki
oleju2 łyżeczki
proszku do pieczeniałyżeczka
octumasa:2 kremówki ( po 400 ml)
śnieżkażelatyna deserowa albo
śmietan-fixpuszka
brzoskwińbarwniki niebieski i różowy
migdały do dekoracji
żółtka,
proszek do pieczenia i
ocet wymieszać w wysokim naczyniu i odstawić do wyrośnięcia,2.
białka ubić z
cukrem na puszystą masę,3. dodać obie
mąki ubijać, następnie dodać
olej i na koniec masę z
żółtek,4. piec w okrągłej formie (średnica 23 cm) wysmarowanej
masłem 40 minut w temperaturze 180 stopni,5. ciasto ostudzić i przekroić na 3 części,6. blaty nasączyć
sokiem brzoskwiniowym z puszki,
brzoskwinie pokroić w kwadraciki, ułożyć na blacie,7. ubić jedną kremówkę z częścią
śnieżki (
śmietana nie zważy się ) i dodać trochę
żelatyny deserowej (bezpośrednio do
śmietany) albo
śmietan-fix, dobrze ubić,8. wyłożyć na
brzoskwinie, przykryć nasączonym drugim blatem, wyłożyć
brzoskwinie i na wszystko ułożyć trzeci nasączony blat, tort wstawić na noc do lodówki,9. ubić drugą kremówkę ze
śnieżką i
żelatyną, posmarować boki
tortu i okleić
migdałami,10. resztę masy wykorzystać do ozdoby wierzchu
tortu.