Wykonanie

składniki na ciasto:6
jajek (oddzielnie
białka i
żółtka)1,5 szklanki
cukru1 szklanka
mąki zwykłej0,5 szklanki
mąki ziemniaczanej0,5 szklanki
oleju2 łyżeczki
proszku do pieczeniałyżeczka
octumasa:2 kremówki ( po 400 ml)
śnieżkażelatyna deserowapuszka
brzoskwińponadto na ozdoby:barwniki: różowy i czerwonykuleczki srebrnemasa marcepanowaopłatki kolorowe - listki1.
Żółtka,
proszek do pieczenia i
ocet wymieszać w wysokim naczyniu i odstawićdo wyrośnięcia,2.
Białka ubić z
cukrem na puszystą masę,3. Dodać obie
mąki ubijać, następnie dodać
olej i na koniec masę z
żółtek,4. Piec w okrągłej formie (średnica 23 cm) wysmarowanej
masłem 40 minut w temperaturze 180 stopni,5. Ciasto ostudzić i przekroić na 3 części, odkroić trochę wierzch do ozdoby
boków, rozdrobnić tak, aby powstały okruszki,6. blaty nasączyć
sokiem brzoskwiniowym z puszki,
brzoskwinie pokroić w kwadraciki, ułożyć na blacie,7. ubić jedną kremówkę z częścią
śnieżki (
śmietana nie zważy się ) i dodać trochę
żelatyny deserowej (bezpośrednio do
śmietany), dobrze ubić,8. wyłożyć na
brzoskwinie, przykryć nasączonym drugim blatem, wyłożyć
brzoskwinie i na wszystko ułożyć trzeci nasączony blat, tort wstawić na noc do lodówki,9. do masy marcepanowej dodać barwnik czerwony i uformować róże, wstawić do lodówki,10. ubić drugą kremówkę ze
śnieżką i
żelatyną, posmarować boki
tortu i docisnąć okruszki,11. resztę masy wykorzystać do ozdoby wierzchu
tortu.

jedyny kawałeczek, co się uchował do zdjęcia :)