Wykonanie
fiksacja funkcjonalna (ang. functional fixedness), nieumiejętność dostrzeżenia nowego użycia obiektu skojarzonego uprzednio z jakimś innym celem; wpływa szkodliwie na rozwiązywanie problemów i twórczość.źródło: Słownik - Wydawnictwo naukowe PWNKiedy słyszymy sernik, kojarzymy, ze jest z
sera. Nie wysilając się w prostej linii staramy się zastąpić
twaróg serem sojowym. SER=SER. Moje zdanie jest takie. Wrzucanie
tofu do sernika jest wyrzucaniem pieniędzy w błoto! Istnieje surowiec, któremu została w naszym
kraju przyporządkowana rola zapychacza (bo np. we Francji jest on warzywem :) ), który doskonale nadaje się do stworzenia wegańskiej wersji sernika.
Mowa o ziemniakach. Oczywiście szukamy odmian o barwie jak najbardziej zbliżonej do bieli. Pomysł w cale nie jest nowy, bo
ziemniak jest bardzo częstym składnikiem masy serowej, używanej przy przemysłowej produkcji serników. Niejednokrotnie w bardzo zaskakujących proporcjach :)Składniki:Spód- 1,5 szklanki
mąki- 3/4 kostki
margaryny- 4 łyżki
cukru- 3 łyżki
kakaoMasa- 2 kg
ziemniaków-
budyń śmietankowy- 1,5 szklanki
mąki- pół szklanki
mąki ziemniaczanej- 2 lub 3 szklanki
cukru (jak kto lubi)- 2
cytrynyPolewa-
gorzka czekolada-
płatki migdałów
Wykonanie:Składniki na spód mieszamy ze sobą, wykładamy tortownicę i pieczemy 10 minut w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku.
Ziemniaki obieramy i gotujemy. Po odlaniu
wody wsypujemy
cukier i ugniatamy. Dodajemy wszystko oprócz
cytryn cały czas ugniatając żeby nie było kawałków
ziemniaka. Z
cytryn wyciskamy sok i dodajemy do masy. Taka stara wegańska sztuczka, dzięki której imitujemy kwaskowaty smak
twarogu. Tak przygotowaną masę wlewamy do tortownicy z podpieczonym
spodem i wkładamy do piekarnika, który ciągle jest nagrzany, na 45 min.
Czekoladę rozpuszczamy, najlepiej w kąpieli
wodnej. polewamy nią ciasto i posypujemy
płatkami migdałów.