ßßß
 
            
         Przygotowanie:Nagrzej piekarnik do 180 stopni. W małej misce wymieszaj skórkę pomarańczy z cukrem, uciskając skórkę tak by dokładnie wymieszać ją z cukrem.Mikserem elektrycznym wymieszaj oliwę z wcześniej wymieszaną skórką pomarańczową z cukrem.W osobnej misce wymieszaj kubek mąki, sodę, proszek do pieczenia oraz sól. Dodaj sok pomarańczowy, brandy i jeszcze raz wszystko dokładnie wymieszaj.Ciągle mieszając, dodawaj powoli resztę mąki, tak by utworzyć jednorodne ciasto. Z zmiksowanego ciasta uformuj ciastka wielkości orzecha włoskiego lub małego jajka. Uformowane ciastkaa połóż na blasze przykrytej papierem do pieczenia. Każde ciastko dociśnij widelcem, tak by powstał wzór kratki.Ciastka wstaw do piekarnika na 25- 30 minut, do czasu aż zbrązowieją.Gdy ciastka będą w piekarniku zacznij przygotowywać syrop.W rondelku wymieszaj miód, cukier, wodę, cynamon, goździki, skórkę z cytryny. Mieszaninę doprowadź do wrzenia, a następnie gotuj na wolnym ogniu przez 10-15 minut. Usuń laskę cynamonu, goździki oraz skórkę z cytryny i wymieszaj.
Przygotowanie:Nagrzej piekarnik do 180 stopni. W małej misce wymieszaj skórkę pomarańczy z cukrem, uciskając skórkę tak by dokładnie wymieszać ją z cukrem.Mikserem elektrycznym wymieszaj oliwę z wcześniej wymieszaną skórką pomarańczową z cukrem.W osobnej misce wymieszaj kubek mąki, sodę, proszek do pieczenia oraz sól. Dodaj sok pomarańczowy, brandy i jeszcze raz wszystko dokładnie wymieszaj.Ciągle mieszając, dodawaj powoli resztę mąki, tak by utworzyć jednorodne ciasto. Z zmiksowanego ciasta uformuj ciastka wielkości orzecha włoskiego lub małego jajka. Uformowane ciastkaa połóż na blasze przykrytej papierem do pieczenia. Każde ciastko dociśnij widelcem, tak by powstał wzór kratki.Ciastka wstaw do piekarnika na 25- 30 minut, do czasu aż zbrązowieją.Gdy ciastka będą w piekarniku zacznij przygotowywać syrop.W rondelku wymieszaj miód, cukier, wodę, cynamon, goździki, skórkę z cytryny. Mieszaninę doprowadź do wrzenia, a następnie gotuj na wolnym ogniu przez 10-15 minut. Usuń laskę cynamonu, goździki oraz skórkę z cytryny i wymieszaj. Umieść orzechy w płytkim talerzu. Wyjmij ciasteczka z piekarnika i zanurz je w przygotowanym syropie, tak aby wchłonęły syrop ze wszystkim stron.
Umieść orzechy w płytkim talerzu. Wyjmij ciasteczka z piekarnika i zanurz je w przygotowanym syropie, tak aby wchłonęły syrop ze wszystkim stron. Widelcem lub małą łopatką, wyjmij ciasteczka z syropu i umieść na półmisku lub talerzu. Dociśnij orzechy do górnej warstwy ciasteczek i posyp cynamonem. Smacznego :)
Widelcem lub małą łopatką, wyjmij ciasteczka z syropu i umieść na półmisku lub talerzu. Dociśnij orzechy do górnej warstwy ciasteczek i posyp cynamonem. Smacznego :)