Wykonanie
Dziękuję Bogu za sezon
owocowy! Przynajmniej jeden syn może
mieć tort, który wprost ocieka
owocami i kolorem. Przepyszny! Przepraszam za jakość zdjęć, ale coś aparat zaszwankował :(

Na
biszkopt (blacha okrągła śr. 22cm): - oczywiście zawsze można kupić "gotowe" krążki :)3 duże
jajka1/3 szklanki
cukru1 łyżeczka
proszku do pieczenia2/3 szklanki
mąki pszennej1 i 1/2 łyżki
kakao gorzkiegoNa masę
mascarpone :Potrzebna podwójna ilość składników - robię ją zawsze 2x, jeden raz aby przełożyć
biszkopt, drugi raz do przystrojenia
tortu.250 g
sera mascarpone200 ml
śmietanki 30% (u mnie Łaciata)1
cukier z prawdziwą
wanilią (u mnie z
wanilią i
kardamonem, dlatego masa nie jest śnieżnobiała) lub 1
laska wanilii; można użyć także
syropu waniliowego1
fix do bitej śmietany (tak zwany zagęszczacz - dzięki niemu zawsze mam pewność, że
śmietana mi się ubije i nie muszę się martwić)Ponadto:Ulubione
owoce świeże i/lub z puszki, umyte i pokrojone w plasterki.
Biszkopt:Oddzielamy
białka od
żółtek,
białka ubijamy (można dodać szczyptę
soli). Do ubitych
białek wsypujemy
cukier i wlewamy
żółtka, ponownie miksujemy, aż masa uzyska blady kolor (ok. 2-3 minuty). Wsypujemy do masy
mąkę,
proszek do pieczenia i
kakao, mieszamy wszystko delikatnie łyżką, do połączenia się składników. Gotową masę wlewamy do formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej
kaszą manną,
bułką tartą lub
mąką. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 175'C - u mnie 15 minut włączony sam dół + 3 minuty góra-dół.
Biszkopt studzimy i przekrajamy, tworząc 2-3 krążki.Masa
mascarpone :Dobrze schłodzoną
śmietankę 30% przelewamy do miski i lekko ubijamy (dosłownie kilka sekund, nadal będzie płynna). W osobnej miseczce mieszamy
cukier waniliowy i
fix do bitej śmietany i wsypujemy do
śmietanki. Jeśli mamy
laskę wanilii, należy ją rozkroić i wyjąć nasionka, wtedy pomijamy mieszanie z
fixem i po prostu wkładamy fix i nasionka do
śmietanki. Wszystko miksujemy, aż do ubicia
śmietanki, a następnie łyżką dodajemy porcje
mascarpone i miksujemy do połączenia się składników.Łączenie:
Biszkopt na spodzie nasączamy lekko
wodą przegotowaną, zmieszaną z
cukrem waniliowym (można użyć
alkoholu, ja nie używam ze względu na dzieci). Masę
mascarpone nakładamy na krążek nasączonego
biszkoptu, kładziemy drugi
biszkopt i czynność powtarzamy.Do kolejnego etapu potrzebna będzie wyobraźnia i minimum umiejętności. Długim, płaskim nożem wyrównujemy masę na wierzchu, a następnie przystrajamy masą tort, używając dekoratora - tworząc najprostsze wzory. Kończymy strojenie, wkładając w każde wolne miejsce
owoce w plasterkach, które spokojnie "przykleją" się do masy.
