Wykonanie
Podstawowy przepis na te drożdżówki wzięłam z bloga moje pasje . Odkąd na niego trafiłam, wiedziałam, że takie drożdżówki po prostu MUSZĘ zrobić. Ale że w lodówce zamiast
serka mascarpone miałam zwykły, sernikowy biały
twaróg, zrobiłam podmiankę. Dodałam
wiśnie. I wiecie co? Bułeczki były PYSZNE. Oczywiście, jak widać na zdjęciu, zbyt ciasno je poukładałam i połączyły się ze sobą brzegami - nic to, że były kwadratowe, i tak zniknęły w mgnieniu oka... Koleżanka, która została poczęstowana, stwierdziła, że "pomijając ten
ser - ciasto bułeczkowe jest fenomenalne".

Składniki na ok. 16 do 18 bułeczek.Na ciasto:570g
mąki pszennej250 ml ciepłego
mleka100g
masła2 czubate łyżki
sera białego do serników (u mnie President w wiadereczku)2
jajka7 łyżek
cukru25g świeżych
drożdży lub 14g
drożdży suszonychszczypta
soliNa nadzienie:550g
sera białego do serników1 całe
jajko4 łyżki
cukru2 łyżeczki
cukru waniliowego1
aromat waniliowyDodatkowo: 1 roztrzepane
jajko do posmarowania bułeczek przed pieczeniem oraz
wiśnie (świeże wydrylowane, słoikowe-kompotowe odsączone).
Drożdże rozpuścić w
mleku wraz z
cukrem i odstawić na 15 minut. Pozostałe
mleko wymieszać z roztopionym
masłem. Gdy
drożdże zaczną rosnąć, wszystkie składniki na ciasto połączyć i wyrobić. Moje ciasto nie kleiło się, lecz według oryginalnego przepisu, gdy będzie się kleić, można podsypać je odrobinę
mąką - nie za dużo, ponieważ im mniej
mąki, tym bardziej miękkie bułeczki. Wyrobione ciasto przełożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (ok. 1,5 godz).W tym czasie wszystkie składniki na nadzienie zmiksować na jednolitą masę.Wyrośnięte ciasto jeszcze raz krótko wyrobić, a następnie podzielić na części (u mnie wyszło 18 bułeczek). Uformować kulki, przełożyć je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, lekko spłaszczyć i zostawić jeszcze na 30 minut do ponownego wyrośnięcia. Po tym czasie zrobić w nich wgłębienia i przełożyć do nich masę
serową. Odstawić na dodatkowe 10 minut. Następnie poukładać na
masie serowej
wiśnie, a brzegi bułeczek posmarować roztrzepanym
jajkiem.Wstawić do nagrzanego do 200'C piekarnika i piec ok. 20 minut, do złotego koloru.