ßßß Cookit - przepis na Pierogi z kapustą kiszoną i pieczarkami

Pierogi z kapustą kiszoną i pieczarkami

nazwa

Wykonanie

Mam w domu pierogożerców. Sztuk trzy. Plus ja, to już daje całkiem niezły wynik. Nie wiem ile czasu będę musiała stać przy blacie, kiedy chłopcy już dorosną, skoro teraz potrafią zjeść po kilkanaście (!!!) pierogów dziennie. Z drugiej strony - trzeba się cieszyć, że mam dla kogo gotować. Tak więc dzisiaj wersja pierogów z kapustą - nie z grzybami (takie robiła moja babcia...eh...), ponieważ grzybów nie podaję moim małym dzieciom, absolutnie pod żadną postacią. Grzyby zastąpiłam pieczarkami, a pierogi wyszły rewelacyjne.
Podana niżej ilość składników wystarcza na naprawdę dużą porcję pierogów. Nie jestem w stanie określić dokładnej ilości.
Na ciasto:
1/2 kg mąki pszennej (wrocławskiej, poznańskiej)
200 ml lekko ciepłej wody
Na farsz:
1 spora cebula lub 2 mniejsze
30 dag kapusty kiszonej (młoda kapusta kiszona nie nadaje się)
30 dag pieczarek
sól, pieprz
ziele angielskie, liść laurowy
olej do smażenia
Kapustę odcisnąć z nadmiaru soku, posiekać i wrzucić do garnka. Zalać wodą do wysokości kapusty, wrzucić liść laurowy, ziele angielskie i szczyptę soli, zagotować i gotować pod przykryciem do miękkości (ok. 20 minut). Odlać wodę, ostudzić kapustę.
Na oleju zeszklić piórka cebuli (można posiekać ją na drobniejsze kawałki). Obrać pieczarki (jeśli są młode, wystarczy opłukać), pokroić je na małe kawałeczki lub zetrzeć na tarce o dużych oczkach i dodać do cebuli. Posolić, popieprzyć, przykryć i podsmażyć razem (ok. 10 minut).
Pieczarki z cebulą dodać do kapusty, wymieszać. Jeśli zachodzi taka potrzeba, doprawić.
Zagniatamy ciasto: przesiewamy mąkę na blat i powoli dodajemy ciepłą wodę (tak robiła moja babcia), systematycznie zagniatając ciasto. Ciepła woda sprawia, że będzie ono bardziej rozciągliwe. Gotowe ciasto nie może przywierać nam do rąk - musimy je także "wyczuć", żeby nie było za twarde. Dla początkujących: powinno mieć konsystencję rozrobionej plasteliny.
Gotowe ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 3 mm, a następnie szklanką wykrawamy kółka. Nadzienie układamy na każde kółko i zlepiamy pierogi.
W dużym garnku gotujemy wodę z czubatą łyżeczką soli. Kiedy się zagotuje, wkładamy kilka/kilkanaście pierogów (to zależy od wielkości garnka), mieszamy, aby nie przykleiły się do dna i czekamy, aż wypłyną na wierzch. Gotujemy je jeszcze 5 minut i wyławiamy. Oczywiście podajemy ciepłe, najlepiej z zeszkloną cebulką.
Źródło:http://elawkuchni.blogspot.com/2013/10/pierogi-z-kapusta-kiszona-i-pieczarkami.html