Wykonanie
Home / Dania
mięsne / Dania obiadowe / faszerowana
cukinia / nadziewana
cukinia / Potrawy sezonowe / zapiekanka / zapiekanka z
brokułami / zapiekanka z
mięsem / zapiekanka z
mięsem mielonym / zapiekanka z
serem gorgonzola /
Cukinia faszerowana
mięsem mielonym i
serem gorgonzolaCukinia faszerowana
mięsem mielonym i
serem gorgonzolaSezon na
cukinię już wprawdzie za nami, ale w sklepach warzywa te są nadal dostępne i możemy cieszyć się ich smakiem.
Cukinie doskonale smakują pieczone, zapiekane, grillowane, duszone, smażone, a nawet surowe. Delikatny smak tego warzywa potrafi zadowolić niejedno podniebienie, znakomicie komponuje się np. z
czosnkiem, czy
serami.
Mówi się także, że
cukinia jest bardzo wartościowym warzywem, z awiera potas, żelazo i magnez oraz witaminę A, C, K, PP i B1, a także beta karoten. Dodatkowo ma bardzo dobry wpływ na procesy trawienne.Składniki:
cukinia, średniej wielkości
brokuł, 0,5kg
mięsa mielonego drobiowego, 150g
sera gorgonzola, 1 duża
cebula, 3 ząbki
czosnku,
sól,
pieprz, 3-4 łyżki kwaśnej
śmietany 12%,
oliwaPrzygotowanie:1.
Cukinię myjemy, kroimy ją wzdłuż, wydrążamy i usuwamy pestki. Smarujemy delikatnie
oliwą i lekko solimy.2. Do garnka wlewamy
wodę, doprowadzamy do wrzenia, solimy. Wrzucamy do niej
brokuła. Gotujemy go do miękkości.3. Na patelni z odrobiną
oliwy podsmażamy
mięso. Doprawiamy do smaku
solą,
pieprzem, możemy dodać także
oregano.4.
Cebulę obieramy, następnie kroimy w kosteczkę. Wrzucamy na rozgrzaną patelnię z
oliwą. Smażymy aż
cebulka będzie miała kolor złoty.5. Na patelni łączymy
brokuł,
mięso oraz
cebulkę. Smażymy kilka minut, następnie dodajemy
śmietanę oraz pokrojony drobno
ser gorgonzola.6.
Czosnek obieramy, wyciskamy przez praskę do pozostałych składników. Doprawiamy do smaku
przyprawami.7. Tak przygotowany farsz wykładamy w wydrążoną
cukinię.8.
Cukinię z farszem zawijamy w folię aluminiową, układamy na blasze. Pieczemy przez ok. 30 minut w temperaturze 220*C.Smacznego!!!:)

About Antolka Jakuszkowa