Wykonanie
Któż z nas nie lubi zapiekanek, dlatego dzisiaj w menu zapiekanka ziemniaczana :) Mój mąż uwielbia takie wynalazki, a do tego zainspirowała mnie też podróż do Gdańska gdzie jedliśmy w pewnej knajpce pyszne zapiekanki ziemniaczane :) Nie mogłam się oprzeć i do mojej wersji tego dania dodałam kilka
parówek, tanie a dobre, a jak ktoś nie lubi to spokojnie można dodać więcej
boczku albo w ogóle zastąpić go
piersią z kurczaka :D Trochę czasu zajmuję przygotowanie takiego obiadu ale zdecydowanie warto, nie da się przejść obojętnie koło takich pyszności :) To jeden z moich ulubionych przepisów i lubię do niego wracać od czasu do czasu, wam też polecam :)Składniki:0,7 kg
ziemniaków, 30 dkg
boczku, 5-6
parówek, 2 duże
papryki, garść
oliwek, mała
śmietana,
kostka rosołowa, 2 duże
cebule, 2-3 ząbki
czosnku,
zioła prowansalskie,
ser żółty lub
mozarellaPrzygotowanie:
Ziemniaki obieramy, wrzucamy do osolonej
wody, gotujemy ok 10 minut. Następnie odstawiamy do wystygnięcia.
Cebulę obieramy, kroimy razem z
czosnkiem w kosteczkę. Wrzucamy na rozgrzaną patelnię z odrobiną
oleju, szklimy. Kawałek
boczku kroimy w kosteczkę, dodajemy do
cebuli. Następnie
parówki kroimy w plasterki dodajemy do reszty składników na patelni.
Paprykę myjemy, kroimy w kosteczkę, dodajemy do reszty składników na patelni oraz wykładamy
oliwki. Dodajemy małą
śmietanę, doprawiamy
solą,
pieprzem, dodajemy
kostkę rosołową oraz
zioła prowansalskie.
Ziemniaki kroimy w plasterki, układamy warstwowo w naczyniu żaroodpornym
ziemniaki na zmianę z sosem z patelni. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika, na ok 20 min. Następnie dodajemy
ser żółty starty na tarce lub
mozarellę. Wkładamy ponownie do piekarnika, aż
ser się rozpuści :)Smacznego!!!:)

About Antolka Jakuszkowa