Wykonanie

Cóż, troszkę ostatnio zaniedbałam moje kochane gary. Wena gdzieś wyjechała na urlop, i ogłosiłam domowy bunt kulinarny.. (narzekać mi będą, no ja nie wiem :)) Ale ile można wytrzymać bez poczucia patelni w dłoni? I przełamałam się, z tą moją rebelią, poszłam do moich towarzyszy garów. Co pichciliśmy ?
Schab... ale to jaki
schab,
myśliwski... leśny, grillowany. A co... Tak wiec przedstawiam wam moi kochaniSchabuś....Aby ugrillować sobie takiego kotlecika potrzebujemy.:Patelnie grillową10-16
ziemniaków średnich
ziemniaków2
szalotki1
cebulępiękne plastry
schabuGrzyby leśne 4 sztuki + 4
pieczarkipietruszka,
śmietana,
zioła wg. upodobańI tak najsampierw, wstawiamy nasze ziemniaczki do gara z osoloną
wodą , obrane przekrojone na pół. Chyba, że są to małe sztuki, możemy zostawić je wówczas w całości. Ziemniaczki się gotują, a my przechodzimy do siekania i przyprawiania. Bierzemy nasze plastry
schabu i rozbijamy je troszkę, przy rozbijaniu można wcześniej posypać ciut
soli i
pieprzu (nie przypalą nam się na patelni). Kroimy
cebulę i
szalotkę w
pióra a
grzyby w plastry bądź paski.Rozgrzewamy naszą patelnie wrzucamy na nią
grzyby, grilujemy kilka minut aż do uzyskania paseczków
potem dodajemy
cebulę i
szalotkę i grillujemy około 2 min.Ściągamy nasze
grzyby i
cebulkę dodajemy
sól pieprz. Kiedy
ziemniaki już są prawie miękkie, tak ok minuty dwóch do końca, wrzucamy króla kotleta. Lekko grillujemy z obu stron . Następnie wykańczamy nasze danie. Do lekko ściętego
mięska, dorzucamy
cebule i
grzyby, ulubione
zioła, polecam
rozmaryn,
tymianek i
majeranek, dla nadania leśnego aromatu 2 ziarenka jałowca. Wrzucamy odsączone
ziemniaki. Wszystko grillujemy do uzyskania lubianego przez nas stopnia wysmażenia
mięsa. Podajemy lekko skropione
śmietaną z
ziołami, i posypane
pietruszką.Smacznego