Wykonanie

Pociąg IC do Krakowa czysty, szybki i z dostępem do internetu. Miła wakacyjna odmiana.
Jadę na wakacje pociągiem. Tak samo jak kiedyś. No, prawie tak samo...W plecaku kanapki z pachnącego bożą trawką
chleba.Boża trawka, to inaczej
kozieradka, zwana też koszeradką. albo greckim siankiem. Surowcem są nasiona pozyskiwane z tej rośliny. Używa się ich zmielonych jako
przyprawy w kuchni lub jako surowca leczniczego. Duża zawartość
między innymi śluzów polisachrydowych sprawia, że
kozieradka działa na nasz układ pokarmowy osłonowo i przeciwzapalnie. Ma też wiele innych własciwości leczniczych i odżywczych. Warto sie nią zainteresować.Używana jest głównie w kuchni hinduskiej i tajlandzkiej, ale występuje też w bułgarskiej czubricy. Uprawiana jest też głównie w Azji, w basenie Morza Śródziemnego. Podobno w Polsce tez mamy jej niewielkie uprawy.Jak ta
przyprawa pięknie pachnie! W
chlebie po prostu marzenie.Dodałam więc
kozieradki do
żytniego chleba, a ponieważ zapach jej tak bardzo kojarzy mi się z
żółtym curry (
kozieradka jest też składnikiem tej mieszanki) dodatek dyni wydał mi się jak najbardziej na miejscu.

300 g aktywnego zakwasu żytniego300 g
wody250 g
mąki żytniej jasnej 720100 g
mąki pszennej chlebowej1 łyżeczka zmielonej
kozieradki75-100 g dyni startej na tarce z dużymi otworami(użyłam dyni butternut o zwartym, suchym miąższu)1,5 łyżeczki
soliW dniu poprzedzającym pieczenie
chleba należ odkarmić zakwas żytni. W tym celu do 50 g zakwasu dodajemy 100 g
mąki żytniej i 100 g
wody. Mieszamy i pozostawiamy na blacie kuchennym na 8-10 godzin. Po tym czasie dodajemy jeszcze 50 g
maki i 50 g
wody. Mieszamy i pozostawiamy w ciepłym miejscu , najlepiej 26-28 stopni, na 3 godziny.Do zaczynu dodajemy
wodę,
sól,
kozieradkę i startą na tarce
dynię. Mieszamy wszystko dokładnie łyżką. Dodajemy obie
mąki i wyrabiamy ciasto łyżką lub robotem kuchennym przez 2-3 minuty. Pozostawiamy na 15 minut i przenosimy ciasto do przygotowanej formy.Z tej ilości ciasta wyszedł mi mały
chleb, który upiekłam w formie 25x11 cm.Po umieszczeniu ciasta w formie pozostawić je do wyrośnięcia na godzinę w ciepłym miejscu. Mój
chleb dorósł do brzegów formy.Piec w temperaturze 250stopni przez 10 minut, a następnie w opadającej do 220 stopni temperaturze piec jeszcze przez 30 minut. Przed wstawieniem do piekarnika i po upieczeniu,
chleb należy spryskać
wodą.

Uwaga!
Kozieradka wzmaga też apetyt. W mieszance w równych ilościach z
oliwą i
miodem jest polecana dla ludzi wychudzonych i anorektyków.