ßßß
Czasami upieczesz taki ... i myślisz:-Lepszego już nie znajdę!A potem znowu upieczesz, tym razem inny... i okazuje się, że jednak lepszy. Chociaż inny.Oczywiście, ciągle szukam najlepszego.Za każdym razem jak trafię na najlepszy, jestem zdumiona, że znowu znalazłam.Szukam, bo ciągle znajduję.To chyba nie ma końca.Muszę się przekonać.Wyruszam na poszukiwania.
Podczas poszukiwań w internecie natknęłam się na zdjęcie chleba drożdżowego, obficie posypanego sezamem. Bardzo lubię sezam. Moje dzieciństwo w czasach smutnych, nie obfitowało w takie przekąski jak chałwa czy chrupiące sezamki. Posypywania pieczywa takim ziarnem jeszcze wtedy w Polsce nie wynaleziono. Humus, olej sezamowy, sezam naturalny, łuskany czy czarny, to wszystko było już potem, razem z obfitością wszystkiego. Ciągle lubię, przy okazji, zażyć łyżeczkę białego sezamu. Tak po prostu, na podniesienie nastroju. Bez cukru, miodu, czekolady.Gdy więc zobaczyłam taki sezamowy bochenek, wiedziałam, że muszę upiec sobie sezamowy chleb. Chleb, który będzie miał dużo, bardzo dużo sezamu, zarówno wewnątrz jak i na zewnątrz.Wykorzystałam recepturę Mistrza Hamelmana na Chleb na zakwasie z ziarnami. Piekłam do przez ostatnie lata wiele razy. Wtedy korzystałam z receptury przetłumaczonej i zmodyfikowanej przez Małgorzatę Zielińską. Tym razem skorzystałam z oryginału zamieszczonego w książce "Chleb" J. Hamelmana. Jak ja się cieszę, że ją mam!
(wg J. Hamelmana)zaczyn30 g aktywnego zakwasu pszennego uwodnionego 100%140 g mąki chlebowej170 g wodyskładniki zmieszać i pozostawić na 12-16 godzin w temperaturze pokojowejciasto chlebowe690 g mąki pszennej, chlebowej70 g maki żytniej, razowej100 g sezamu prażonego (dałam 70 g białego i 30 g czarnego)50 g nasion chia (namoczone przez godzinę w 190 g wody)300 g wody20 g solicały zaczyndodatkowy sezam do wykończenia chlebaWszystkie składniki ciasta zmieszać i wyrobić ciasto przez 3-4 minutyPozostawić do fermentacji na 2-2 , 5 godziny w ciepłym miejscu.W tym czasie ciasto złożyć 2-3 razy.Ciasto jest raczej luźne, ale po każdym złożeniu nabiera sprężystości.Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie części. Uformować bochenek posypując blat sezamem a nie mąką. Na koniec raz jeszcze dokładnie obtoczyć bochenek w sezamie . Ciasto jest wilgotne i ziarna dobrze się do niego lepią. Koszyki wyłożyć płótnem i dno wysypać warstwa sezamu. Umieścić bochenki w koszykach i wyrastać je w ciepłym miejscu przez 1,5-2 godzin.Piec 40 minut, na kamieniu w piekarniku nagrzanym do 240 stopni, przez pierwsze 15 minut z parą.Jeżeli bochenek będzie się bardzo rumienił, zmniejszyć temperaturę pieca do 210 stopni na ostatnie 15 minut.
Nie powiem żeby czekać aż ostygnie.Wcinać przestudzony.Jest znakomity!Znakomity!Orzechowo pachnący.Podwójnie chrupiąca, sezamowa skórka i miękkie, super sezamowe wnętrze.
Chleb wysyłam do YeastSpotting