Wykonanie
Fig, Walnut and Anise Sourdoudh

W czerwcowej edycji Panissimo ogłoszono konkurs "
Chleby z letnimi
ziołami". Zgłosiłam do niego dwa
chleby i spotkała mnie bardzo miła niespodzianka. Mój
Chleb z
miodem i lawendą został jednym z
trzech laureatów konkursu.

W nagrodę zostałam obdarowana książką Emmanuela Hadjiandreou "How to
make Bread"Książka zawiera przepisy opisujące "step-by-step" wykonanie różnych
chlebów na drożdżach lub zakwasie, a także innych drobnych wypieków cukierniczych. Jestem oczarowana szatą graficzną książki. To zbiór wielu pięknych fotografii, które przedstawiają wypieki w wyszukanych kompozycjach, w towarzystwie ciekawych rekwizytów, na tle starych blatów i powierzchni drewnianych. Treść przepisów jest prezentowana na tle zdjęć przedstawiających płaszczyzny pokryte lnem, bawełną, posypane
mąką. Fotografie przedstawiają nie tylko produkty finalne, ale też pokazują krok po kroku jak zagnieść ciasto, jak je odgazować, jak spleść w wymyślny sposób
chałki czy
bułki, jak formować
bagietki, bochenki, jak je nacinać, wkładać i wyjmować z kosza do garowania. 174 strony
barwnych, małych i dużych zdjęć o walorach zarówno artystycznych jak i praktycznych.Na początku bardzo krótko opisane są najważniejsze surowce do wypieku
chleba, niezbędny do tego sprzęt oraz podstawowe czynności, które należy wykonać, aby zagnieść i upiec
chleb. Jest też rozdział, który krótko i rzeczowo, oczywiście wspomagając się ilustracją, pokazuje jak zrobić zakwas. Wszystko to w przejrzystych rozdziałach i w punktach. Opisane krótkimi,
jasnymi zdaniami, zrozumiałymi dla osób znających
język angielski w stopniu podstawowym.W dalszej części książka zawiera przepisy na
chleby i wypieki zamieszczone w rozdziałach:1. Ciasto podstawowe i inne
chleby drożdżowe.2.
Chleby bez pszenicy oraz bezglutenowe.3.
Chleby na zakwasie.4. Drobne wypieki słodkie.

Rozpoczynam testowanie przepisów zawartych w książce. Zaczynam od
chleba, na którym książka się otworzyła, gdy wyjęłam ją z kartonowego opakowania. Jest w tym coś z
magii, bo przepis akurat pasuje do następnego konkursu ogłoszonego na Panissimo,
Chleby z letnimi
owocami .

3-4
figi suszone, pokrojone na kawałki40 g
orzechów włoskich grubo pokrojonych2 g zmielonych gwiazdek
anyżu (dałam
wywar)*100 g
mąki chlebowej20 g
mąki żytniej razowej3 g/pół łyżeczki
soli65 g zakwasu pszennego (dałam żytni)130 g ciepłej
wody(u mnie
wywar anyżowy)**Ponieważ lubię tylko delikatny zapach
anyżu, przygotowałam z niego
wywar. 4 gwiazdki
anyżu zalałam 130 g wrzącej
wody i zostawiłam pod przykryciem na pół godziny. Odcedziłam i użyłam zamiast
wody.
Wodę anyżową zmieszać z zakwasem. Do tego dodać zmieszane
mąki i
sól i połączyć składniki. Następnie dodać
figi i
orzechy i delikatnie wyrobić ciasto. Zostawić na 10 minut przykryte. Po tym czasie ciasto w misce przerobić w sposób opisany przez autora tj. ciasto w misce lekko rozciągnąć i złożyć na pól, następnie obrócić miskę o 45 stopni i ponownie złożyć ciasto i tak osiem
razy. Po tym czasie pozostawić ciasto przykryte na 10 minut i powtórzyć taki zabieg jeszcze dwa
razy. Pozostawić całość na godzinę. Po tym czasie uformować bochenek i pozostawić w koszyku wysypanym
mąką do wyrośnięcia na 3 do 6 godzin. Mój bochenek był gotów po 2,5 godziny.Piec na kamieniu z parą przez 20 minut w temperaturze 240 stopni, a następnie jeszcze 10 minut bez pary w temp 220 stopni.

Jest to przepis na bardzo mały bochenek. wielkości dwóch dużych
bułek. Myślę, że nawet na wypróbowanie lepiej upiec ten
chleb z podwójnej porcji. Łatwiej go będzie zagniatać i formować. Upieczony z
wywarem anyżowym miał bardzo przyjemny aromat.To bardzo ciekawy
chleb. Chrupią w nim
orzechy i pestki fig.
Owoce nadają mu lekko słodki smak. Idealnym towarzystwem dla takiej kromki jest dobry, dojrzały
ser i lampka
czerwonego wina.

Barbaro i Sandro, bardzo dziękuję za tak miłe wyróżnienie, zwłaszcza, że zgłoszonych przepisów było bardzo dużo i były one bardzo ciekawe. Dziękuje za piękna nagrodę. Myślę, że wykorzystam ją najlepiej jak można. Wypróbuję receptury w niej zawarte, a efekty mojej pracy zgłoszę na Wasze listy Panissimo. Mam nadzieję, że wtedy skorzystam z tej książki nie tylko ja.Barbara and Sandra, thank you
very much for such a kind award especially, that applications
were numerous and all
very interesting. Thank you for beautiful prize. I think I will use it as best as I can. I will try the included recipes, and send the effects to your Panissimo lists. I hope that in this way others will benefit from the book as well.********Chlebek z
figami trafi tez na sierpniową listę"Na zakwasie i na drożdżach"na którą zapraszam wszystkich, którzy w tym miesiącu już coś
drożdżowego lub na zakwasie upiekli oraz tych, którzy szukają inspiracji, aby coś ciekawego upiec.