Wykonanie

Kolejna pochwała jęczmienia. Wcześniej
pisałam już o nim TU i TU, i może tym razem częściowo się powtórzę, ale poszerzania i utrwalania
wiedzy o dobrym nigdy nie za wiele.W poszukiwaniu przepisu na jakiś nowy wypiek jęczmienny, trafiłam na kanadyjską stronę Go Barley, a na niej na wiele cennych informacji o właściwościach zdrowotnych jęczmienia, a także na wiele ciekawych przepisów na potrawy z jęczmieniem w różnej postaci.
Maka jęczmienna jest
mąką pełnoziarnistą. Ta, z której piekę, to pokruszone ziarno jęczmienia, średnio rozdrobnione. Obróbka młynarska nie szkodzi w żadnym stopniu zdrowotnym właściwościom
mąki. Zawiera ona najwięcej
białek, że wszystkich spożywanych przez nas zbóż. Pamiętać jednak należy, że zawiera bardzo małą ilość glutenu . Jeżeli więc chcemy upiec z niej pulchne
pieczywo, ciasto
chlebowe nie może zawierać więcej niż 25%
maki jęczmiennej.
Maka jęczmienna zawiera wiele cennych witamin i mikroelementów, które sprawiają, że ma właściwości odżywcze i regenerujące, a także, co stwierdzono naukowo, przeciwnowotworowe. Ma właściwości zasadotwórcze, więc pomaga przywracać w organizmie równowagę kwasowo-zasadową. Jest to pomocne w leczeniu chorób stawów, reumatyzmu i dny moczanowej.Jęczmień zawiera błonnik rozpuszczalny i nierozpuszczalny. Nierozpuszczalny, to włókna, które wypełniają przewód pokarmowy, powodują szybsze poczucie sytości i pobudzają perystaltykę jelit. Błonnik rozpuszczalny to beta-glukan. Beta-glukany występują też w innych zbożach, ale te zawarte w jęczmieniu i owsie są najbardziej wartościowe. Beta-glukan ma w jelitach dwojakie działanie. Hamuje wchłanianie cholesterolu do
krwi i w sposób naturalny przyspiesza usuniecie go z organizmu. Powoduje to obniżenie poziom cholesterolu we
krwi, i to zarówno poziomu całkowitego jak i jego niekorzystnej dla
serca frakcji, LDL. Jest to potwierdzone naukowo i na przykład w Kanadzie zezwolono na umieszczanie na produktach zawierających beta-glukan jęczmienny informacji o treści “The consumption of at least three grams of beta-glucan from barley grain products per day helps reduce cholesterol, which is a risk factor for heart disease.” "Konsumpcja co najmniej
trzech gramów beta-glukanu z produktów ziarna jęczmienia dziennie pomaga obniżyć poziom cholesterolu, który jest czynnikiem ryzyka w chorobach
serca."Możliwość obniżenia cholesterolu w organizmie mojej rodziny wydała mi się szczególnie cenna... na dzień dzisiejszy. Tym chętniej upiekłam
krakersy jęczmienne, na które przepis znalazłam na stronie Go Barley.
Krakersy znakomite do
piwa, którego poleje się dużo w związku z finałowym meczem Ligi Mistrzów.Półtora szklanka
mąki jęczmiennejPól szklanki zmielonego drobno
słonecznika1/3 łyżeczki
soli3 łyżki
oleju rzepakowego3 łyżki
wodypół łyżeczki zmielonego
kminkuWszystkie składniki zmieszać w misce przy pomocy łyżki. Powstanie miękkie, nielepkie ciasto, które da uformować się w kulę. Ciasto położyć na papierze do pieczenia i rozwałkować na prostokąt o grubości 2-3 mm. Powierzchnię posypać
słonecznikiem i wgnieść go w ciasto. Placek pociąć na prostokątne
ciasteczka i upiec w piekarniku, w temperaturze 180 stopni, 15 minut na złocisty kolor. Po upieczeniu i ostudzeniu połamać wzdłuż nacięć.
Krakersy upiekłam też w wersji z
sezamem. Dodatek
kminku lub innego aromatycznego
zioła jest bardzo wskazany.
Ciasteczka są bardzo kruche. Chrupią w nich grudki jęczmienia i
słonecznika lub
sezamu Pięknie pachną
ziołami ale też
olejem rzepakowym. Mam bardzo dobry
olej, tłoczony na zimno, w sąsiedniej wsi.Ciasto kruche z jęczmienia to absolutnie świetne odkrycie.