Wykonanie
Składniki do ciasta kruchego :250 g przesianej
mąki,100 g
margaryny lub
masła,2
żółtka,szczypta
soli,1,5 łyżki
śmietanyNadzienie z posypką1-1,5 kg twardych i kwaśnych
jabłek,
cynamon,
cukier brązowy,
orzechy włoskie i
płatki migdałowe, jako posypkaPrzygotowanie:
mąkę przesiewamy przez sito, dodajemy wszystkie pozostałe składniki ciasta i zagniatamy, aż do uzyskania jednolitej masy. Wkładamy do lodówki na 1/2 godzinyschłodzone kruche ciasto wałkowujemy, przenosimy do formy, dociskamy brzegi i usuwamy nadmiar ciasta, pieczemy na lekko złoty kolor w temperaturze 180 stopni przez ok. 10-15 minut, wyjmujemy z pieca, studzimyobrane
jabłka szatkujemy na na tarce (tak jak
ogórki na mizerię, pomijając gniazda nasienne), posypujemy
cynamonem, mieszamy, wykładamy
jabłka na podpieczony spód, posypujemy
płatkami migdałowymi, posiekanymi
orzechami włoskimi i
cukrem brązowym.pieczemy około 30 minut w temperaturze 180 stopni, aż ciasto będzie upieczone na złoty kolor, a
jabłka zmiękną. Jeśli
migdały zaczną przypiekać się zbyt bardzo, to warto położyć z góry folię aluminiową.Szarlotka jest idealna z gałką
lodów waniliowych, łyżką
bitej śmietany i lampką
wina Celebro Semi Sweet Rose .Smacznego:)

