ßßß Cookit - przepis na Szarlotka, czyli tarta z jabłkami

Szarlotka, czyli tarta z jabłkami

nazwa

Wykonanie

Składniki do ciasta kruchego :
250 g przesianej mąki,
100 g margaryny lub masła,
2 żółtka,
szczypta soli,
1,5 łyżki śmietany
Nadzienie z posypką
1-1,5 kg twardych i kwaśnych jabłek, cynamon, cukier brązowy, orzechy włoskie i płatki migdałowe, jako posypka
Przygotowanie:
mąkę przesiewamy przez sito, dodajemy wszystkie pozostałe składniki ciasta i zagniatamy, aż do uzyskania jednolitej masy. Wkładamy do lodówki na 1/2 godziny
schłodzone kruche ciasto wałkowujemy, przenosimy do formy, dociskamy brzegi i usuwamy nadmiar ciasta, pieczemy na lekko złoty kolor w temperaturze 180 stopni przez ok. 10-15 minut, wyjmujemy z pieca, studzimy
obrane jabłka szatkujemy na na tarce (tak jak ogórki na mizerię, pomijając gniazda nasienne), posypujemy cynamonem, mieszamy, wykładamy jabłka na podpieczony spód, posypujemy płatkami migdałowymi, posiekanymi orzechami włoskimi i cukrem brązowym.
pieczemy około 30 minut w temperaturze 180 stopni, aż ciasto będzie upieczone na złoty kolor, a jabłka zmiękną. Jeśli migdały zaczną przypiekać się zbyt bardzo, to warto położyć z góry folię aluminiową.
Szarlotka jest idealna z gałką lodów waniliowych, łyżką bitej śmietany i lampką wina Celebro Semi Sweet Rose .
Smacznego:)
Źródło:http://tapasdecolores.blogspot.com/2013/09/szarlotka-czyli-tarta-z-jabkami.html