Wykonanie
Kruche ciasto jest w większości moich przepisów punktem wyjścia do przygotowania przekąsek, dań głównych i deserów... Ten blog powinien zdecydowanie
mieć inną nazwę... kruche ciasto zdominowało inne wpisy/przepisy, może masz jakąś propozycję nazwy tego bloga uwzględniając specyfikę czytanych tutaj przepisów i oglądanych zdjęć?Składniki ciasta:250 g
mąki,100 g
margaryny lub
masła,2
żółtka ,szczypta
soli,1-2 łyżki
śmietanymożna dodać małą łyżeczkę
proszku do pieczenia, jeśli ktoś lubi wyrośnięte
ciasteczka1 łyżka
cukruDekoracja:pół szklanki
suszonej żurawinypół szklanki
płatków migdałowych1
białko2 łyżki
cukruSposób przygotowania:
Mąkę przesiewamy przez sito, dodajemy wszystkie pozostałe składniki i w rękach zagniatamy, aż do uzyskania jednolitej masy. Wkładamy do lodówki na 1/2 godziny, najlepiej pod przykryciem, by ciasto nie obeschło (często śpieszę się i nie wkładam ciasta do lodówki - ważne, że
jajka i
masło są schłodzone).ciasto rozwałkowujemy, wycinamy serduszka formąubijamy
białka z dodatkiem 2 łyżek
cukru na sztywną pianę, którą nakładamy na serduszka
żurawinę wrzucamy na 1 minutę do wrzątku, gotujemy chwilę, odcedzamy, osuszamy ręcznikiem papierowym z nadmiaru
wody na pianie z
białek układamy
żurawinę i
płatki migdałowewkładamy do nagrzanego pieca do 200 stopni na ok. 10-15 minut - do momentu zrumienienia ciastaPosypujemy babeczki
cukrem pudrem, najlepiej przez sitko - wg uznania.Smacznego:)


