ßßß Cookit - przepis na Kruche ciasteczka z żurawiną / Shortbread cookies with cranberries

Kruche ciasteczka z żurawiną / Shortbread cookies with cranberries

nazwa

Wykonanie

Kruche ciasto jest w większości moich przepisów punktem wyjścia do przygotowania przekąsek, dań głównych i deserów... Ten blog powinien zdecydowanie mieć inną nazwę... kruche ciasto zdominowało inne wpisy/przepisy, może masz jakąś propozycję nazwy tego bloga uwzględniając specyfikę czytanych tutaj przepisów i oglądanych zdjęć?
Składniki ciasta:
250 g mąki,
100 g margaryny lub masła,
2 żółtka ,
szczypta soli,
1-2 łyżki śmietany
można dodać małą łyżeczkę proszku do pieczenia, jeśli ktoś lubi wyrośnięte ciasteczka
1 łyżka cukru
Dekoracja:
pół szklanki suszonej żurawiny
pół szklanki płatków migdałowych
1 białko
2 łyżki cukru
Sposób przygotowania:
Mąkę przesiewamy przez sito, dodajemy wszystkie pozostałe składniki i w rękach zagniatamy, aż do uzyskania jednolitej masy. Wkładamy do lodówki na 1/2 godziny, najlepiej pod przykryciem, by ciasto nie obeschło (często śpieszę się i nie wkładam ciasta do lodówki - ważne, że jajka i masło są schłodzone).
ciasto rozwałkowujemy, wycinamy serduszka formą
ubijamy białka z dodatkiem 2 łyżek cukru na sztywną pianę, którą nakładamy na serduszka
żurawinę wrzucamy na 1 minutę do wrzątku, gotujemy chwilę, odcedzamy, osuszamy ręcznikiem papierowym z nadmiaru wody na pianie z białek układamy żurawinę i płatki migdałowe
wkładamy do nagrzanego pieca do 200 stopni na ok. 10-15 minut - do momentu zrumienienia ciasta
Posypujemy babeczki cukrem pudrem, najlepiej przez sitko - wg uznania.
Smacznego:)
Źródło:http://tapasdecolores.blogspot.com/2013/02/kruche-ciasteczka-z-zurawina-shortbread.html