Wykonanie
Każdy z Was pewnie ma już za
soba pierwszego grilla w tym roku. To dobry sposob na spedzenie weekendu. My też lubimy wrzucić coś na ruszt. Nawet jeśli nie ma pogody to staramy się zastapić g rill tradycyjny jego odpowiednikiem elektrycznym. Czesto też korzystamy z jednorazowych ale to przy wyjazdach na
ryby. Łatwiej go posprzątać i zajmuje mniej miejsca. Dziś przepis na kolorowe szaszłyki, które będą małą odmianą od kiełbasek i
karkówki.Skład: na 2osoby okolo 8 szaszłyków-
pierś kurczaka, dosłownie jeden cycek,-3 średniej wielkości
czerwone cebulki,- 1
czerwona papryka,- okolo 100g
boczku parzonego,Skład na marynatę do
kurczaka i
boczku:-1papryczka
chili,-2 ząbki
czosnku,-kilka ziaren
kolorowego pieprzu,-pół łyżeczki
soli,-pół łyżeczki
cukru,-czubata łyżeczka wędzonej
papryki,-5 łyżek
oliwy z oliwek z drugiego tłoczenia,może być
olej rzepakowy,Przygotowanie:
Kurczaka i
boczek pokroić w duże kostki. Wszystkie składniki utrzeć w moździdżu i powstała marynatą zalać
mięso.Wstawić do lodówki na 15minut.Warzywa pokroić w kostkę.
Mięso i warzywa nabijać naprzemiennie na patyczki uprzednio namoczone w wodzie(zeby sie nie spaliły na grillu).Pieczemy aż
mięso się zetnie.Smacznego!