Wykonanie
Sałatka z
kuskusem i warzywami. Na śniadanie, obiad czy kolację. Do wyboru do koloru. Zrobiłam jej tyle, że starczyło na kolację i obiad dnia następnego. Polecam dokroić jeszcze w cienkie paski
sałatę lodową. Smakuje zdecydowanie lepiej :) Chociaż ostrzegam jest dość czosnkowa więc jak ktoś nie przepada za
czosnkiem to lepiej odpuścić i zrobić bez. Smacznego!

SKŁADNIKI0,5 szklanki
kuskusu0,5 szklanki wrzącej
wody200 g
fasolki szparagowej (u mnie mix - zielona i żółta)garść pestek z dyniłyżka
rodzynek200 g
pomidorków koktajlowych lub cherry
sałata lodowa - opcjonalnieSOS3 łyżki
oliwy1 ząbek
czosnku - dla lubiących :)
chilli w proszku1 łyżka
soku z cytrynysól
JAK TO ZROBIĆ
Kuskus wsypujemy do miseczki i zalewamy wrzącą
wodą, przykrywamy na ok. 5 minut, aż napęcznieje.
Fasolkę blanszujemy w osolonej wrzącej wodzie przez kilka minut, odcedzamy, przelewamy zimną
wodą.
Pestki z dyni prażymy na suchej patelni.
Pomidorki kroimy na pół lub w ćwiartki.
Rodzynki zalewamy wrzącą
wodą na 5 minut. Odsączamy na sitku.Wszystkie składniki na sos łączymy, następnie łączymy z
kuskusem i dokładnie mieszamy. Dodajemy pozostałe składniki:
rodzynki, pestki,
fasolkę i pokrojone
pomidorki. Doprawiamy
solą i
pieprzem, dokładnie mieszamy.Możemy dodać też
sałatę lodową pokrojoną w cienkie paski - zdecydowanie polecam!

Biorę udział w akcji kulinarnej