Wykonanie
Po długich miesiącach powracam, pisząc z pięknego, ale zimnego i deszczowego Skåne w Szwecji. Nie było mnie tu bo nie miałam weny, czasu, ochoty. Teraz
będę zamieszczać przepisy także po angielsku, bo pochwaliłam się moim blogiem, ale nikt nic nie rozumie, więc poprosili mnie o wersję międzynarodową. Uroki erasmusa.Zrobiłam pyszny tort i postanowiłam się podzielić przepisem na niego. Właściwie jest to moje drugie podejście do tego przepisu. Za pierwszym razem zrobiłam wszystko wg przepisu z Kwestii Smaku . Było pysznie, natomiast coś
dziwnego było moim zdaniem z proporcjami. Dlatego też przygotowując tort na urodziny mojej współlokatorki postanowiłam przepis zmodyfikować i wyszło jeszcze lepiej.||Hi there! Is so weird to write sth in english for my blog, but here you are.Remember the
cake I made for Luca's birthday in KG? Delicious, right? It was. That's why when Annelouse had her birthday yesterday I decided to
make the
cake even better
than last
time. And I think I
manage to do that. So, what you need to do if you want to see the recipe is to click "Zobacz przepis || see the recipe" below the photo, and then english version will be below the polish one. Hope you'll enjoy! :)

ciasto:200 g
gorzkiej czekolady1 łyżka
masła1 łyżka
kawy (rozpuszczona w 125 ml zimnej
wody)170 g
mąki1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia1/4 łyżeczki
sody oczyszczonejszczypta
soli25 g
kakao250-300 g
cukru3
jajka75 ml słodkiej
śmietanki kremówki 30%1 łyżka
koniakumasa i polewa:200-300 g
gorzkiej czekolady250 ml
śmietanki kremówki 30%2 łyżki
cukru2-3 łyżki
dżemu malinowegodekoracja:50-100 g
gorzkiej czekoladytrochę
wodyciasto: piekarnik rozgrzać do 160 stopni.
Czekoladę rozpuścić w rondelku z 1 łyżką
masła. Następnie dodać
kawę i mieszać aż do pełnego roztopienia i połączenia się wszystkiego. Zdjąć z ognia. W dużej misce wymieszać razem suche składniki (
mąkę,
proszek do pieczenia,
sodę,
kakao,
cukier,
sól). W drugiej roztrzepać
jajka mikserem na jednolitą masę (ale nie ubijać). Do
jajek dodać słodką
śmietankę i dokładnie wymieszać. Następnie do miski z suchymi składnikami dodać roztopioną
czekoladę oraz masę z
jajek i
koniak. Wszystko dokładnie wymieszać.Dno formy wyłożyć papierem do pieczenia i wlać ciasto. Piec w piekarniku przez 1 godz. 25 min.Następnie ostudzić i przekroić na dwa blaty.dekoracja:
czekoladę roztopić razem z odrobiną
wody. Posmarować cienką warstwą papier do pieczenia i wstawić na 2 godziny do zamrażalnika. Następnie połamać, pociąć, na kształty jakie sobie życzycie.masa i polewa:
czekoladę połamać na kawałeczki i wrzucić do miski. W rondelku zagrzać
śmietankę (nie doprowadzać do wrzenia) i dodać
cukier. Gdy
śmietanka będzie ciepła przelać do miski z
czekoladą i dokładnie wymieszać aż się roztopi.Posmarować oba blaty ciasta. Gdy
czekolada lekko zastygnie można dodać na wierzch dolnego blatu
dżem. Następnie położyć drugi blat, lekko przycisnąć i udekorować wierzch
tortu.Trzymać w lodówce.
cake :200 g dark chocolate1 table spoon of butter1 table spoon of coffee (dissolved in 125 ml cold water)170 g
flour1/2 teaspoon of baking powder1/4 teaspoon of baking
sodapinch of salt25 g dark cocoa250-300 g sugar3 eggs75 ml heavy cream 30%1 tablespoon of cognacchocolate mousse:200-300 g dark chocolate250 ml heavy cream 30%2 tablespoon of sugar2-3 tablespoon of raspberry jamdecoration:50-100 g dark chocolatea bit of water
Cake : Preheat oven to 160 degrees. Melt the chocolate in a small pot with 1 tablespoon butter. Then, add the coffee and stir until chocolate will fully melt. Remove from heat.In a large bowl, mix together the dry ingredients (
flour, baking powder, baking
soda, cocoa, sugar, salt). In the second bowl, beat the eggs into a homogeneous
mass (but do not
make foam). To the eggs add heavy cream and mix thoroughly. Then, to the bowl with the dry ingredients add the melted chocolate, eggs and cognac. All mix together.The bottom of the form lay off with baking paper. Fill it with the
cake and bake in the oven for 1 hour. 25 min.Then cool and cut in two layers.decoration : Melt the chocolate with a little of water. Apply a
thin layer of it to a baking paper and put for two hours in the freezer. Then break, cut into shapes that you want.chocolate mousse : break chocolate into pieces and put in a bowl. In a small pot, warm up the cream (not need to boil) and add sugar. When the cream is hot
pour it into the bowl with chocolate and mix until melted.With spatula or knife spread the chocolate mousse in both layers. When the chocolate hardens a bit, you can add on top of the lower layer a jam. Then put the second layer on top, lightly press and decorate top of
cake.Keep in the refrigerator.