ßßß
ciasto:200 g gorzkiej czekolady1 łyżka masła1 łyżka kawy (rozpuszczona w 125 ml zimnej wody)170 g mąki1/2 łyżeczki proszku do pieczenia1/4 łyżeczki sody oczyszczonejszczypta soli25 g kakao250-300 g cukru3 jajka75 ml słodkiej śmietanki kremówki 30%1 łyżka koniakumasa i polewa:200-300 g gorzkiej czekolady250 ml śmietanki kremówki 30%2 łyżki cukru2-3 łyżki dżemu malinowegodekoracja:50-100 g gorzkiej czekoladytrochę wodyciasto: piekarnik rozgrzać do 160 stopni. Czekoladę rozpuścić w rondelku z 1 łyżką masła. Następnie dodać kawę i mieszać aż do pełnego roztopienia i połączenia się wszystkiego. Zdjąć z ognia. W dużej misce wymieszać razem suche składniki (mąkę, proszek do pieczenia, sodę, kakao, cukier, sól). W drugiej roztrzepać jajka mikserem na jednolitą masę (ale nie ubijać). Do jajek dodać słodką śmietankę i dokładnie wymieszać. Następnie do miski z suchymi składnikami dodać roztopioną czekoladę oraz masę z jajek i koniak. Wszystko dokładnie wymieszać.Dno formy wyłożyć papierem do pieczenia i wlać ciasto. Piec w piekarniku przez 1 godz. 25 min.Następnie ostudzić i przekroić na dwa blaty.dekoracja: czekoladę roztopić razem z odrobiną wody. Posmarować cienką warstwą papier do pieczenia i wstawić na 2 godziny do zamrażalnika. Następnie połamać, pociąć, na kształty jakie sobie życzycie.masa i polewa: czekoladę połamać na kawałeczki i wrzucić do miski. W rondelku zagrzać śmietankę (nie doprowadzać do wrzenia) i dodać cukier. Gdy śmietanka będzie ciepła przelać do miski z czekoladą i dokładnie wymieszać aż się roztopi.Posmarować oba blaty ciasta. Gdy czekolada lekko zastygnie można dodać na wierzch dolnego blatu dżem. Następnie położyć drugi blat, lekko przycisnąć i udekorować wierzch tortu.Trzymać w lodówce.
cake :200 g dark chocolate1 table spoon of butter1 table spoon of coffee (dissolved in 125 ml cold water)170 g flour1/2 teaspoon of baking powder1/4 teaspoon of baking sodapinch of salt25 g dark cocoa250-300 g sugar3 eggs75 ml heavy cream 30%1 tablespoon of cognacchocolate mousse:200-300 g dark chocolate250 ml heavy cream 30%2 tablespoon of sugar2-3 tablespoon of raspberry jamdecoration:50-100 g dark chocolatea bit of waterCake : Preheat oven to 160 degrees. Melt the chocolate in a small pot with 1 tablespoon butter. Then, add the coffee and stir until chocolate will fully melt. Remove from heat.In a large bowl, mix together the dry ingredients (flour, baking powder, baking soda, cocoa, sugar, salt). In the second bowl, beat the eggs into a homogeneous mass (but do not make foam). To the eggs add heavy cream and mix thoroughly. Then, to the bowl with the dry ingredients add the melted chocolate, eggs and cognac. All mix together.The bottom of the form lay off with baking paper. Fill it with the cake and bake in the oven for 1 hour. 25 min.Then cool and cut in two layers.decoration : Melt the chocolate with a little of water. Apply a thin layer of it to a baking paper and put for two hours in the freezer. Then break, cut into shapes that you want.chocolate mousse : break chocolate into pieces and put in a bowl. In a small pot, warm up the cream (not need to boil) and add sugar. When the cream is hot pour it into the bowl with chocolate and mix until melted.With spatula or knife spread the chocolate mousse in both layers. When the chocolate hardens a bit, you can add on top of the lower layer a jam. Then put the second layer on top, lightly press and decorate top of cake.Keep in the refrigerator.