ßßß Cookit - przepis na Quiche z wędzonym łososiem i gorgonzolą

Quiche z wędzonym łososiem i gorgonzolą

nazwa

Wykonanie

Ten kisz zrobiłam już jakiś czas temu, ale nie miałam czasu wstawić przepisu na bloga. Muszę wam powiedzieć, że to była totalna improwizacja, ale wyszła rewelacyjnie. Gorgonzola nadaje charakterystyczny smak i powoduje, że farsz nie jest mdły, natomiast mięso łososia jest cudownie delikatne. Dodałam jeszcze oliwki i suszone pomidory, bo akurat były w lodówce. Kisz można jeść ciepły lub zimny, ale najlepiej smakuje odgrzewany następnego dnia.
przepis na ciasto pochodzi z książki Julii Child Francuski Szef Kuchni
ciasto: na formę o średnicy 25 cm
2 szklanki mąki
110 g zimnego masła
3 łyżki zimnej margaryny
1/3 szklanki zimnej wody
1 jajko
1 łyżeczka soli
1/8 łyżeczki cukru
nadzienie:
biała część pora - długości kciuka, pokrojona w kostkę
4 pomidory suszone
10 oliwek czarnych
3 jajka
1 1/5 szklanki śmietanki 18%
100 g łososia wędzonego
pół szklanki pokrojonej w kostkę gorgonzoli
łyżeczka suszonej bazylii,
łyżeczka czosnku niedźwiedziego
sól, pieprz
Ciasto: przesianą mąkę posiekać z masłem i margaryną. Następnie dodać wymieszane wcześniej razem wodę, jajko, sól i odrobinę cukru. Zagnieść w dość szybkim tempie na gładkie ciasto.
Przykryć i wstawić na min. 1 godzinę do lodówki (najlepiej na dwie lub całą noc). Tak przygotowane ciasto można zamrażać.
Nagrzać piekarnik do 190 stopni .
Następnie ciasto rozwałkować i wyłożyć na formę do tarty lub tortownicę. Brzegi formy do tarty należy wypełnić do najwyższego poziomu (ciasto może opaść). Na spodzie porobić dziurki widelcem, by nie robiły się bąble. Piec przez ok. 10 min.
Zostawić do ostygnięcia.
Nadzienie:
przygotować warzywa: pora, suszone pomidory, łososia i gorgonzole pokroić w kostkę (może być różnej wielkości), oliwki na pół. Następnie podsmażyć pora, suszone pomidory i oliwki na niewielkiej ilości oliwy, by por lekko się zeszklił. Zostawić do przestygnięcia.
W misce roztrzepać jajka ze śmietanką, ziołami, solą i pieprzem. Dodać pozostałe składniki i wymieszać.
Wylać na spód upieczonego ciasta.
Piec w 190 stopniach przez 25-30 min.
Smacznego! :)
Źródło:http://ramydada.blogspot.com/2014/05/quiche-z-wedzonym-ososiem-i-gorgonzola.html