Wykonanie
Ten kisz zrobiłam już jakiś czas temu, ale nie miałam czasu wstawić przepisu na bloga. Muszę wam powiedzieć, że to była totalna improwizacja, ale wyszła rewelacyjnie. Gorgonzola nadaje charakterystyczny smak i powoduje, że farsz nie jest mdły, natomiast
mięso łososia jest cudownie delikatne. Dodałam jeszcze
oliwki i
suszone pomidory, bo akurat były w lodówce. Kisz można jeść ciepły lub zimny, ale najlepiej smakuje odgrzewany następnego dnia.

przepis na ciasto pochodzi z książki Julii
Child Francuski Szef Kuchniciasto: na formę o średnicy 25 cm2 szklanki
mąki110 g zimnego
masła3 łyżki zimnej
margaryny1/3 szklanki zimnej
wody1
jajko1 łyżeczka
soli1/8 łyżeczki
cukrunadzienie:biała część
pora - długości kciuka, pokrojona w kostkę4
pomidory suszone10
oliwek czarnych3
jajka1 1/5 szklanki
śmietanki 18%100 g
łososia wędzonegopół szklanki pokrojonej w kostkę gorgonzoliłyżeczka suszonej
bazylii,łyżeczka
czosnku niedźwiedziego
sól,
pieprzCiasto: przesianą
mąkę posiekać z
masłem i
margaryną. Następnie dodać wymieszane wcześniej razem
wodę,
jajko,
sól i odrobinę
cukru. Zagnieść w dość szybkim tempie na gładkie ciasto.Przykryć i wstawić na min. 1 godzinę do lodówki (najlepiej na dwie lub całą noc). Tak przygotowane ciasto można zamrażać.Nagrzać piekarnik do 190 stopni .Następnie ciasto rozwałkować i wyłożyć na formę do tarty lub tortownicę. Brzegi formy do tarty należy wypełnić do najwyższego poziomu (ciasto może opaść). Na spodzie porobić dziurki widelcem, by nie robiły się bąble. Piec przez ok. 10 min.Zostawić do ostygnięcia.Nadzienie:przygotować warzywa:
pora,
suszone pomidory,
łososia i gorgonzole pokroić w kostkę (może być różnej wielkości),
oliwki na pół. Następnie podsmażyć
pora,
suszone pomidory i
oliwki na niewielkiej ilości
oliwy, by
por lekko się zeszklił. Zostawić do przestygnięcia.W misce roztrzepać
jajka ze
śmietanką,
ziołami,
solą i
pieprzem. Dodać pozostałe składniki i wymieszać.Wylać na spód upieczonego ciasta.Piec w 190 stopniach przez 25-30 min.

Smacznego! :)