ßßß
przepis na ciasto pochodzi z książki Julii Child Francuski Szef Kuchniciasto: na formę o średnicy 25 cm2 szklanki mąki110 g zimnego masła3 łyżki zimnej margaryny1/3 szklanki zimnej wody1 jajko1 łyżeczka soli1/8 łyżeczki cukrunadzienie:biała część pora - długości kciuka, pokrojona w kostkę4 pomidory suszone10 oliwek czarnych3 jajka1 1/5 szklanki śmietanki 18%100 g łososia wędzonegopół szklanki pokrojonej w kostkę gorgonzoliłyżeczka suszonej bazylii,łyżeczka czosnku niedźwiedziegosól, pieprzCiasto: przesianą mąkę posiekać z masłem i margaryną. Następnie dodać wymieszane wcześniej razem wodę, jajko, sól i odrobinę cukru. Zagnieść w dość szybkim tempie na gładkie ciasto.Przykryć i wstawić na min. 1 godzinę do lodówki (najlepiej na dwie lub całą noc). Tak przygotowane ciasto można zamrażać.Nagrzać piekarnik do 190 stopni .Następnie ciasto rozwałkować i wyłożyć na formę do tarty lub tortownicę. Brzegi formy do tarty należy wypełnić do najwyższego poziomu (ciasto może opaść). Na spodzie porobić dziurki widelcem, by nie robiły się bąble. Piec przez ok. 10 min.Zostawić do ostygnięcia.Nadzienie:przygotować warzywa: pora, suszone pomidory, łososia i gorgonzole pokroić w kostkę (może być różnej wielkości), oliwki na pół. Następnie podsmażyć pora, suszone pomidory i oliwki na niewielkiej ilości oliwy, by por lekko się zeszklił. Zostawić do przestygnięcia.W misce roztrzepać jajka ze śmietanką, ziołami, solą i pieprzem. Dodać pozostałe składniki i wymieszać.Wylać na spód upieczonego ciasta.Piec w 190 stopniach przez 25-30 min.
Smacznego! :)