Wykonanie
Czasem bywa tak, że chłopak kupi
schab. I tylko on jest w lodówce. Jeśli nie przepadacie za typowymi schabowymi w panierce a musicie coś zrobić na obiad to to jest bardzo dobry przepis!
Schab jest soczysty (!) i można by powiedzieć, że rozpływa się w ustach...
Sos śliwkowy został z "poprzedniego obiadu" - można go zrobić w większej ilości i przechowywać w lodówce przez kilka tygodni. Ja korzystałam z przepisu Kwestii Smaku na
sos śliwkowy BBQ . Polecam!
Schab z
tymiankiem podany z
sosem śliwkowym na sałacie z
sosem balsamicznym(dla dwóch osób - mój chłopak je podwójną porcję, więc możliwe, że dla 3 wystarczy również)
mięso3 plastry
schabu2 ząbki
czosnku1 łyżka suszonego
tymianku2 łyżki
masłałyżka
oliwysos śliwkowy BBQduży
pomidor6 łyżek
powideł śliwkowychłyżka
masłaząbek
czosnku2 łyżeczki drobno startej
cebuli2 łyżki
brązowego cukru1 łyżka
miodu1 łyżka
sosu sojowegołyżeczka
pikantnej papryki w proszkumix
sałat,
sos balsamicznymięso:
schab delikatnie rozbić (jeśli mamy cienkie plastry to tylko by rozbić włókna mięśniowe, nie by był jeszcze bardziej płaski). Lekko je ponacinać. Natrzeć
solą i
pieprzem. Na rozgrzaną patelnię z łyżką
oliwy wrzucić
mięso i rozgnieciony nożem
czosnek. Gdy się podsmaży przewrócić na drugą stronę i dodać
masło.
Schab posypać z wierzchu
tymiankiem i polewać roztopionym
masłem, by
mięso było soczyste.
sos śliwkowy BBQ :
Pomidora sparzyć, obrać, pokroić na kawałki i usunąć nasiona. Pozostały miąższ pokroić w kostkę.Do rondelka włożyć
masło, drobno starty
czosnek i startą
cebulę, podgrzać i zagotować. Smażyć przez minutę na małym ogniu następnie dodać pokrojone
pomidory,
cukier,
miód,
sos sojowy,
ostrą paprykę w proszku oraz powidła. Gotować już na większym ogniu przez około 15 minut aż sos będzie gęsty i mazisty. Zmiksować.
Smacznego! :)