ßßß Cookit - przepis na Domowa szarlotka

Domowa szarlotka

nazwa

Wykonanie

Ciasto z dzieciństwa, którego zapach rozprzestrzeniał się do mojego pokoju, kiedy mieli przyjechać goście, a smak rozpływał się w ustach? Szarlotka mojej mamy. Mama jest mistrzem w robieniu szarlotki i ciągle staram się jej dorównać. Ostatnio chyba mi się udało.
Zapraszam na Domową Szarlotkę Mamy
ciasto kruche
500 g mąki (niecałe 3 szklanki)
300 g masła (musi być zawsze więcej niż połowa mąki)
100 g cukru pudru (ponad połowa szklanki)
3 żółtka
szczypta soli
nadzienie
5 jabłek
2 łyżeczki cynamonu
cukier trzcinowy (w zależności jak kwaśne są jabłka i jak słodko lubimy jeść - ja dałam ok 1 łyżkę) - może być też biały
ok 125 ml wody (pół szklanki)
dodatki
garść zmielonych orzechów
cukier puder
Użyta blacha miała wymiary 21x21, co spowodowało, że użyłam wyłącznie połowy przygotowanego ciasta, natomiast jabłek starczyło idealnie, więc jeśli będziecie używać większej blachy, to bez problemu starczy wam ciasta, jednak użyjcie większej ilości jabłek.
Ciasto:
Przesianą mąkę posiekać (lub rozgnieść palcami) z masłem. Gdy się w miarę połączą dodać cukier puder, żółtka i szczyptę soli. Zagnieść. Wstawić do lodówki na min. 20 min. (najlepiej 30-60 min). Następnie rozwałkować i przełożyć na blachę. Warto zostawić rogi ciasta, żeby nasze jabłka nie próbowały uciec bokiem :)
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Ciasto przykryć papierem do pieczenia lub folią aluminiową i posypać fasolą (grochem lub solą), żeby nie urosło. Piec ok 15 min. Wyjąć i usunąć folię wraz z obciążeniem. I wstawić na ok 10 min aby się zarumieniło. Ostudzić.
Nadzienie:
Jabłka obrać i wykroić łupiny. Pokroić na kawałki (im mniejsze tym szybciej jabłka się rozpadną) i wrzucić do garnka. Dolać wodę - ma być jej na ok połowę wysokości jabłek. Dosypać cynamon i wymieszać. Gotować na małym ogniu pod przykryciem od czasu do czasu mieszając. Gdy jabłka się już rozpadną, ale będą bardzo płynne - zdjąć pokrywkę i zwiększyć ogień, aby woda wyparowała. Sprawdzić czy są wystarczająco słodkie - jeśli nie dosłodzić cukrem. Mieszać aby się nie przypaliło. Gdy już będą gotowe lekko wystudzić.
Szarlotka:
Piekarnik nastawić na 180 stopni.
Na upieczone kruche ciasto wysypać zmielone orzechy, które wciągną wilgoć i sprawią, że ciasto nie nasiąknie i będzie nadal kruche. Następnie wyłożyć ugotowane jabłka. Z resztki surowego ciasta, które pozostało uformować długie paski i ułożyć z nich kratkę na wierzchu ciasta (lub inny wzór). Piec aż się zrumieni.
Gdy ciasto wystygnie wierzch posypać cukrem pudrem.
Bardzo dobrze smakuje podana na ciepło razem z lodami waniliowymi.
Smacznego! ;)
Źródło:http://ramydada.blogspot.com/2013/02/domowa-szarlotka.html