Wykonanie
Ciasto z dzieciństwa, którego zapach rozprzestrzeniał się do mojego pokoju, kiedy
mieli przyjechać goście, a smak rozpływał się w ustach? Szarlotka mojej mamy. Mama jest mistrzem w robieniu szarlotki i ciągle staram się jej dorównać. Ostatnio chyba mi się udało.Zapraszam na Domową Szarlotkę Mamyciasto kruche500 g
mąki (niecałe 3 szklanki)300 g
masła (musi być zawsze więcej niż połowa
mąki)100 g
cukru pudru (ponad połowa szklanki)3
żółtkaszczypta
solinadzienie5
jabłek2 łyżeczki
cynamonucukier trzcinowy (w zależności jak kwaśne są
jabłka i jak słodko lubimy jeść - ja dałam ok 1 łyżkę) - może być też białyok 125 ml
wody (pół szklanki)dodatkigarść zmielonych
orzechówcukier puderUżyta blacha miała wymiary 21x21, co spowodowało, że użyłam wyłącznie połowy przygotowanego ciasta, natomiast
jabłek starczyło idealnie, więc jeśli będziecie używać większej blachy, to bez problemu starczy wam ciasta, jednak użyjcie większej ilości
jabłek.Ciasto:Przesianą
mąkę posiekać (lub rozgnieść palcami) z
masłem. Gdy się w miarę połączą dodać
cukier puder,
żółtka i szczyptę
soli. Zagnieść. Wstawić do lodówki na min. 20 min. (najlepiej 30-60 min). Następnie rozwałkować i przełożyć na blachę. Warto zostawić rogi ciasta, żeby nasze
jabłka nie próbowały uciec
bokiem :)Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Ciasto przykryć papierem do pieczenia lub folią aluminiową i posypać
fasolą (
grochem lub
solą), żeby nie urosło. Piec ok 15 min. Wyjąć i usunąć folię wraz z obciążeniem. I wstawić na ok 10 min aby się zarumieniło. Ostudzić.Nadzienie:
Jabłka obrać i wykroić łupiny. Pokroić na kawałki (im mniejsze tym szybciej
jabłka się rozpadną) i wrzucić do garnka. Dolać
wodę - ma być jej na ok połowę wysokości
jabłek. Dosypać
cynamon i wymieszać. Gotować na małym ogniu pod przykryciem od czasu do czasu mieszając. Gdy
jabłka się już rozpadną, ale będą bardzo płynne - zdjąć pokrywkę i zwiększyć ogień, aby
woda wyparowała. Sprawdzić czy są wystarczająco słodkie - jeśli nie dosłodzić
cukrem. Mieszać aby się nie przypaliło. Gdy już będą gotowe lekko wystudzić.Szarlotka:Piekarnik nastawić na 180 stopni.Na upieczone kruche ciasto wysypać zmielone
orzechy, które wciągną wilgoć i sprawią, że ciasto nie nasiąknie i będzie nadal kruche. Następnie wyłożyć ugotowane
jabłka. Z resztki surowego ciasta, które pozostało uformować długie paski i ułożyć z nich kratkę na wierzchu ciasta (lub inny wzór). Piec aż się zrumieni.Gdy ciasto wystygnie wierzch posypać
cukrem pudrem.Bardzo dobrze smakuje podana na ciepło razem z
lodami waniliowymi.Smacznego! ;)