ßßß Cookit - przepis na KOTLETY GRYCZANE Z PIECZARKAMI

KOTLETY GRYCZANE Z PIECZARKAMI

nazwa

Wykonanie

Składniki (na ok. 15 kotletów):
200g kaszy gryczanej (użyłam niepalonej)
500g pieczarek
duża cebula
por
2 łyżki sklarowanego masła (dla NieAlergików może być "zwykłe")
2 łyżki inuliny lub mąki (do zagęszczenia sosu)
2 łyżki płatków drożdżowych (NieAlergicy mogą użyć żółtego sera)
sól
pieprz
ulubione zioła/przyprawy (dałam oregano, majeranek, trochę kuminu)
sos sojowy
garść zieleniny (użyłam suszonej natki pietruszki)
otręby gryczane lub sezam do obtoczenia
Kaszę ugotować i ostudzić. Pieczarki zetrzeć na tarce, przełożyć na patelnię i "dusić" bez przykrycia aż odparuje woda. Cebulę pokroić i zeszklić na drugiej patelni. Pieczarki doprawić solą i pieprzem, dodać łyżkę masła, zeszkloną cebulę i całość dusić jeszcze chwilę pod przykryciem. Około 1/5 masy pieczarkowo-cebulowej odłożyć (będzie potrzebna do sosu).
W misce przygotować masę na kotlety: kaszę wymieszać z 4/5 masy pieczarkowej, doprawić do smaku solą, pieprzem, ziołami, sosem sojowym, dodać natkę pietruszki i kawałek drobno pokrojonego pora. Wymieszać. Formować kotlety, obtoczyć w otrębach i smażyć na niewielkiej ilość sklarowanego masła lub oliwy.
Sos:
1/5 przygotowanej wcześniej masy pieczarkowej umieścić na patelni, dodać kawałeczek drobno pokrojonego pora, dodać wodę, łyżkę masła i gotować pod przykryciem ok. 4-5 minut. Zagęścić np. mąką, doprawić do smaku. Na koniec dodać płatki drożdżowe (mają serowy smak) lub starty żółty ser.
Źródło:http://arnikowakuchnia.blogspot.com/2013/01/kotlety-gryczane-z-pieczarkami.html