Wykonanie
Składniki (na ok. 15 kotletów):200g
kaszy gryczanej (użyłam niepalonej)500g
pieczarekduża
cebulapor2 łyżki sklarowanego
masła (dla NieAlergików może być "zwykłe")2 łyżki inuliny lub
mąki (do zagęszczenia sosu)2 łyżki
płatków drożdżowych (NieAlergicy mogą użyć
żółtego sera)
sólpieprzulubione zioła/przyprawy (dałam
oregano,
majeranek, trochę kuminu)
sos sojowygarść
zieleniny (użyłam suszonej
natki pietruszki)
otręby gryczane lub
sezam do obtoczenia
Kaszę ugotować i ostudzić.
Pieczarki zetrzeć na tarce, przełożyć na patelnię i "dusić" bez przykrycia aż odparuje
woda.
Cebulę pokroić i zeszklić na drugiej patelni.
Pieczarki doprawić
solą i
pieprzem, dodać łyżkę
masła, zeszkloną
cebulę i całość dusić jeszcze chwilę pod przykryciem. Około 1/5 masy
pieczarkowo-cebulowej odłożyć (będzie potrzebna do sosu).W misce przygotować masę na kotlety:
kaszę wymieszać z 4/5 masy pieczarkowej, doprawić do smaku
solą,
pieprzem,
ziołami,
sosem sojowym, dodać
natkę pietruszki i kawałek drobno pokrojonego
pora. Wymieszać. Formować kotlety, obtoczyć w otrębach i smażyć na niewielkiej ilość sklarowanego
masła lub
oliwy.Sos:1/5 przygotowanej wcześniej masy pieczarkowej umieścić na patelni, dodać kawałeczek drobno pokrojonego
pora, dodać
wodę, łyżkę
masła i gotować pod przykryciem ok. 4-5 minut. Zagęścić np.
mąką, doprawić do smaku. Na koniec dodać
płatki drożdżowe (mają
serowy smak) lub starty
żółty ser.