Wykonanie
Do dzisiejszego wpisu zainspirował mnie TEN blog ,bo to tam natknęłam się na zaskakująco proste rozwiązanie. Robiłam
mleko sojowe i
migdałowe, więc
czemu do tej
pory nie wpadłam na owsiane?Może ze względu na to, że nie potrzebuję takiego
mleka. Zrobiłam je z ciekawości bo faktycznie, kiedyś zdarzyło mi się kupić
mleko owsiane i
mleko ryżowe, ale jakoś nie wiem do czego to zużyć. Zostają mi koktajle, a wolę koktajle akurat na
sojowym lub
migdałowym mleku...No ale cóż- wszystkiego trzeba spróbować. Zrobiłam, mam, zużyłam i jakby ktoś pytał- umiem przygotować
mleko owsiane, więc wpisuję na listę rzeczy, które umiem:)
Do zrobienia ok 0,7l
mleka potrzebujecieszklanka
płatków owsianych nie błyskawicznych
woda ok 0,5lsól/stewia
Płatki owsiane zalać gorącą
wodą i wrzucić do blendera i zmielić na gładko aż się
zrobi taka biaława
woda. (można dodać szczyptę
soli,
stewii lub
wanilii czy
cynamonu- Wasz wybór) Odstawić na jakieś 30min aż ostygnie i się zacznie rozwarstwiać.
Weźcie potem ligninę lub jakiś cienki materiał bo należy je przecedzić. Wystarczy słoik przykryć taką ściereczką, zawiązać gumką a z góry lać
mleko, nadmiar
płatków i osad zostanie na ściereczce, a
mleko wleje się przez ściereczkę do słoiczka. Wyciśnijcie do ostatniej kropelki :)Tu też od Was zależy konsystencja, bo ono naprawdę syci i czuć je w koktajlu jak wypełnia brzuszek, więc możecie dać więcej
wody i zamieszać.Pozostałe
płatki nadają się na przykład do naleśników czy
ciastek, więc nic się nie marnuje.