Wykonanie
Prosta
sałatka do zrobienia w 10 minut jak nie krócej.

Składniki:
rukolapomidorki koktajlowe1ser
camembert1
mozzarellapestki słonecznikapestki dyniorzechy włoskiesos winegret:
oliwa z oliwek,
miód,
ocet balsamiczny, mały ząbek
czosnku,
cytryna,
zioła prowansalskie,
pieprz,
sól,
Pomidorki koktajlowe pokroić na ćwiartki, a
ser camembert i
mozzarellę pokroić na kostkę. Na patelni uprażyć
pestki dyni,
słonecznik oraz
orzechy włoskie- każdy niech
doda ile lubi, ja dodaję najwięcej
słonecznika.Sos: do małego słoiczka wycisnąć około 1,5 łyżeczki
soku z cytryny i dodać dosłownie szczyptę
soli i
pieprzu. Jest to ważne aby
sól dodać teraz, gdyż
potem w
oliwie już się nie rozpuści. Następnie dodać szczyptę
ziół prowansalskich (ewentualnie
bazylii albo
oregano), 1 łyżkę
miodu oraz przeciśnięty przez praskę malutki ząbek
czosnku. Wszystko wymieszać łyżką do połączenia się składników, a następnie dodać 4-5 łyżek
oliwy z oliwek i dosłownie kapkę
octu balsamicznego. Zamknąć wieczko słoika i wszystko połączyć potrząsając słoikiem jak shakerem. Sos wlać do sałatki i wszystko porządnie wymieszać. :)