Wykonanie
Razowa wersja domowej pizzy, czyli troszkę zdrowsza wersja tej normalnej. Robi się ją zaskakująco szybko i wychodzi bardzo smaczna :)

Składniki:300 g
mąki razowej100 ml ciepłego
mleka15-20 g świeżych
drożdży.
ser żółtyprzecier pomidorowy- taki sos, nie koncentrat, chociaż i z koncentratu da się zrobić
bazylia,
oreganoczosneksólcukierZ tego przepisu wychodzą dwie pizze takie jak na fotce. To co położymy na pizzę zależy tylko od nas, ja w swojej wersji miałam
szynkę,
paprykę,
kukurydzę i
rukolę. Dodatkowo zrobiłam
sos czosnkowy
W ciepłym
mleku rozpuścić
drożdże. Do
mąki dodać pół łyżeczki
soli, szczyptę
cukru i dolać
mleko a następnie zagnieść. Gdyby się okazało że ciasto jest zbyt "mokre" trzeba dodać trochę
mąki, aż powstanie nam zwarte ciasto. Ciasto zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na jakieś 20 min.Do
przecieru pomidorowego dodać sprasowany
czosnek,
bazylię i
oregano. Gdy ciasto już wyrośnie, musimy je rozwałkować, przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i nałożyć równomiernie sos, posypując połową
startego sera żółtego. Wszystkie ulubione składniki nałożyć na naszą pizze i posypać pozostałym
serem żółtym. Ciasto piec jakieś 10-15 minut w temperaturze 190 stopni, sprawdzając co jakiś czas, bo w każdym piekarniku może się piec inaczej. Gdy już będzie gotowa nakładamy świeżą
rukolę i gotowe. Ja do swojej pizzy często robię
sos czosnkowy albo
sos pomidorowy z
oregano i
bazylią.