Wykonanie
Od dawna chodzi za mną jakaś zdrowa przekąska, która odciągnęłaby mnie od chęci spożycia batoników i
czekoladek. Wreszcie nie musiałam ze sobą walczyć i mogłam z czystym sumieniem spożyć pyszną muffinkę :)Przepisu szukałam długo w internecie, żeby było jak najmniej
cukru, ale w końcu i tak dałam go mniej niż w przepisie. Babeczki wychodzą zaskakująco dobre, zwłaszcza że nie ma w nich prawie w ogóle
cukru.

Składniki:

1,5 szklanki
marchewki startej na małych oczkach- u mnie były to 3 duże
marchewkipół szklanki
otrębów owsianych1 szklanka
płatków owsianych1/4 szklanki
cukru trzcinowego demerara lub jego zamienniki (
stewia,
ksylitol itp.) w ilości odpowiadającej3
jajka3 łyżki
oliwy z oliwek lub innego
oleju1 łyżeczka
cynamonu2 duże łyżeczki
przyprawy korzennej do piernika1 łyżeczka
solipół łyżeczki
sody oczyszczonejzmielone
orzechy włoskiesuszona żurawina,
płatki migdałówopcjonalnie: cokolwiek chcecie wsadzić: jakieś pestki,
daktyle,
rodzynki,
owoce goji itp.Z tego przepisu wyszło mi 11 średniej wielkości muffinek. Oczywiście ilość
cukru zależy od was, jak chcecie żeby były słodkie to trzeba go trochę więcej nasypać. Ale skoro ma byc dietetycznie to dodałam tylko tyle.
Marchewki zetrzeć na tarce o małych oczkach. W mikserze zmielić
płatki owsiane na
mąkę. Przesypać naszą
mąkę do miski i dodać
otręby, zmielone
orzechy,
cynamon,
przyprawę korzenną,
sól,
żurawinę,
sodę oczyszczoną i
cukier.
Jajka i
oliwę zmiksować i w osobnej misce połączyć i wymieszać z
marchewką. Całość przelać do miski z suchymi składnikami i wymieszać. Ja do moich muffinek dodałam
słonecznik,
orzechy włoskie oraz
płatki migdałowe. Uzyskane ciasto przełożyć do foremek na muffinki które należy wyłożyć papilotkami. Piec około 30-35 minut w temperaturze 180 stopni.
