Wykonanie

Dzisiaj kolejna wersja pysznego wilgotnego ciasta
marchewkowego. Dzisiejsza wersja jest bardziej świąteczna- dodatek
przyprawy piernikowej i
orzechów sprawił , że mieliśmy przedsmak Bożego Narodzenia. Polecam bardzo gorąco , ciasto długo pozostaje wilgotne a to za sprawą:
marchewki,
jabłka ,
maślanki, no i jeszcze
oliwy. Dodatkowo jest to ciasto pieczone na
mące pełnoziarnistej i
ksylitolu, więc samo zdrowie. :-)Przepis znaleziony na stronie Najlepsze przepisy o jakich nie miałaś pojęcia . W oryginale na tortownicę 24cm , ja piekłam w 26cm, ilości nie zmieniałam.Składniki :- 400g obranej
marchewki- 300g
mąki orkiszowej pełnoziarnistej- 4
jajka- 1
jabłko ok.150g- 170g
ksylitolu( lub
cukru trzcinowego)- 100g
orzechów włoskich- 7g
przyprawy korzennej ( u mnie Kotanyi)- 3g
cynamonu ( w oryginale było 15g
przyprawy korzennej, wg mnie zbyt dużo)- 20g
sody oczyszczonej- 180g
oleju- 150g
maślanki ( dałam
kefir)+ puder trzcinowy i
sok pomarańczowy ( na polewę)
Marchewkę i
jabłko ( obrane) zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Orzechy trochę rozdrobnić.W misce umieścić wszystkie suche składniki i wymieszać. W drugiej misce( wyższej) umieścić
jajka,
kefir lub
maślankę i
olej . Zamieszać. Dodać
marchew i
jabłko a na końcu wszystkie suche składniki.Piekarnik nagrzać do 170*C. Ciasto wylać do wysmarowanej (spód wyłożyć papierem do pieczenia) tortownicy i wyrównać.Piec w nagrzanym piekarniku do 170*C ok.1h ( termoobieg). Najlepiej sprawdzić patyczkiem.Pozostawić do wystudzenia. Na wierzchu można posmarować lukrem przygotowanym z pudru trzcinowego wymieszanego z
sokiem pomarańczowym( najlepiej świeżo wyciskanym). I posypać orzeszkami.



Smacznego :-)